El patrimoni perdut de Can Mils

Enderroc dʼuna masia singular
|

A mitjan març, van començar els treballs per a l'enderroc de la masia de Can Mils, situada entre el rial llarg i el carrer d'en Draper. Segons els serveis tècnics municipals, el propietari —la farmacèutica Hipra— té llicència per fer aquests treballs, ja que l'edifici no està protegit i estava en runes. Un mes i mig després, més de tres quartes parts del vell casal han estat enderrocades. “Ara ja només ens queda el record”, assegura en Josep Casellas, descendent els antics masovers. En Josep, que va néixer en aquesta casa, ens explica les singularitats que tenia aquest edifici.


Can mils 3  xs

Can Mils abans de l'enderroc, amb els rellotges de sol, el forat de la bassa i el campanar de fons. Foto: Xavi Salbanyà.


La masia consta de tres cossos diferenciats i una torre, que era el campanar de la capella de la casa, desapareguda amb la revolució de 1936. El cos més avançat a la banda de mar, l'únic que ha quedat dempeus, compta amb dos rellotges de sol —un de matí i un de tarda— inventariats a l'Inventari de Rellotges de Sol dels Països Catalans, i que recentment recull el Mapa del Patrimoni Cultural d'Arenys de Mar. Instal·lats el 1954, són obra del mataroní Santiago Alzina i Borrell, i ara es troben en mal estat de conservació.


També tenia rellevància la mina d'aigua —ara colgada— que amb més de 400 metres excavats amb galeria adovellada, aportava un abundós cabal per regar. Tota l'aigua s'acumulava en una immensa bassa al voltant de la qual s'organitzaven els tres cossos. Precisament, va ser per les mines d'aigua que la família Casellas va arribar a can Mils. L'avi d'en Josep, que feia de minaire a Arenys de Munt va salvar el seu cap en un esfondrament. Com a gratitud, aquest el va recomanar a Pere Pararols, amo de can Mils, perquè hi entrés a treballar, el 1932. “Primer a jornal, i a partir del 1936, com a masovers vivint a la casa”, ens explica en Josep.


Pararols es va dedicar a engrandir la finca, que va arribar a tenir 18 hectàrees i s'estenia des de l'actual pista d'atletisme fins a la carretera. Als anys 80, s'hi va construir un frontó on es podia jugar a tenis o futbol sala. A partir dels anys 90, la gran finca va passar a mans de l'empresa pública Incasòl, que la va fragmentar per desenvolupar el polígon industrial. Els terrenys de can Mils van quedar reduïts a l'àrea que va de la masia fins a la carretera. La família Casellas ja no hi vivia, però algun d'ells, com en Ramon Casellas continuava anant-hi cada dia.


A principis dels anys 2000, LIDL va comprar la finca i va construir un supermercat a l'antiga horta a tocar de la carretera. Durant les obres van aparèixer les restes de 14 individus. L'any 2015 es va fer una anàlisi forense i carboni-14 de les restes que va determinar que havien mort probablement en un conflicte bèl·lic, però sense poder-ne marcar la data amb exactitud. L'historiador arenyenc Francesc Forn sosté que són membres del sometent arenyenc de 1714 que van ser ajusticiats pels borbònics.