Alimentació i emocions

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Fixa’t si ha plogut, que ja des de l'antiga Grècia, grans metges com Hipòcrates afirmaven que la nostra salut comença en els nostres intestins i parlaven de la relació directa que existeix entre l'alimentació i les emocions. Alimentar-se és la necessitat més bàsica de l'ésser humà, i imprescindible per a la supervivència. És una cosa complexa perquè abasta des del procés de selecció d'aliments quan anem al mercat, el mode en què els cuinem, fins a la seva posterior ingesta i gaudi. Però no queda tot aquí, depèn de moltes variables diferents, com per exemple: les necessitats de cada persona, la disponibilitat dels aliments, aspectes psicològics i fins i tot modes.


Nutició


Els aliments poden ser els nostres grans aliats, ens ajuden en la millora de l'estat anímic, l'ansietat, l'estrès, o fins i tot trastorns mentals, com, per exemple, la depressió. S'ha demostrat que el consum d'aliments rics en triptòfan (un aminoàcid precursor de la serotonina, comunament coneguda com “l'hormona de la felicitat”) contribueix a generar una sensació plaent de calma, relaxació i benestar. Ho podem trobar en els formatges, la llet, el pollastre o els ous, però també en les fruites, com per exemple el plàtan, l'alvocat o la pinya. Els aliments que contenen àcid fòlic, com les hortalisses de fulla verda, la vedella o els cacauets, també tenen la seva influència en la nostra resposta emocional, equilibrant el nostre sistema nerviós.


Finalment, els aliments rics en magnesi també són excel·lents aliats a l'hora de combatre símptomes depressius i prevenir l'estrès. Lactis, cereals integrals, i un clàssic entre els clàssics, la xocolata negra, són un clar exemple d'això. Per què vull xocolata quan estic trista? Quan la fam estreny, el simple fet de menjar un determinat aliment o un altre pot alterar l'humor i les emocions, actuant directament sobre el nostre nivell d'activació o disminuint la irritabilitat, al mateix temps que ens proporciona sensació de calma i afecte positiu. Un aliment carregat de sucres o de greixos pot generar en nosaltres respostes emocionals positives, mentre que aliments amb un sabor més amarg poden donar lloc a emocions negatives i de rebuig.


Hi ha una conducta que, independentment de l'edat, totes les persones hem dut a terme en algun moment puntual de les nostres vides: el “menjar emocional”. Això no és més que un intent fallit de fer callar silenciar les nostres emocions menjant, bé perquè desconeixem el que estem sentint o perquè no som capaces de gestionar-ho. Als nens petits també els passa això. La major part de les vegades ho aprenen del seu propi entorn, la qual cosa repercuteix en la seva salut, però també en la seva relació amb el menjar. Una de les millors eines per a evitar-ho és l'“Educació emocional”. Quan un nen no és capaç de reconèixer el que li està succeint i vol escapar del que està sentint, recorre al menjar, sobretot aquella alta en greixos i sucres, perquè produeix el mateix efecte que provocaria el consum d'una droga: felicitat immediata.