La crisi del virus augmenta un 35% les famílies que atén Càritas

Uns 350 nuclis familiars en són usuaris, la qual cosa suposa un increment de 95
|

Càritas ha registrat un augment preocupant de famílies que són usuàries dels seus serveis, per la situació de vulnerabilitat en què les ha deixat la crisi del coronavirus. Així, des del passat 13 de març, l’entitat social atén 95 famílies noves que no atenia abans, de manera que actualment al voltant de 350 famílies del poble es beneficien de la seva ajuda (dades recollides al tancament de la revista). Aquest augment del 37% de famílies necessitades pot continuar creixent en les pròximes setmanes i mesos, donat que l’arribada d’expedients nous “augmenta cada dia”, segons va advertir la responsable de Càritas Arenys, Conxita Gascon. 


WebqqqAliments recollits pels veïns d'Arenys i entregats als Frares Caputxins.  


Davant d’aquesta situació, Càritas ha hagut de reorganitzar-se i canviar els seus horaris de repartiment de lots de menjar. A partir d’aquest mes de juny, treballaran quatre dies a la setmana i faran repartiment dimarts i dijous, en comptes de dilluns i dimecres com feien fins ara. 


Ha estat significatiu el canvi de perfil de la persona o família que necessita ara l’ajuda de Càritas. Si bé abans del COVID-19 hi havia una barreja de molts perfils, ara hi ha una àmplia majoria que encaixa amb el perfil de famílies monoparentals, joves sols i famílies joves amb fills, gran part d’ells afectats per ERTOS i per la paralització de les seves activitats. “Aquí a Arenys tenim moltes persones que treballen a l’hostaleria i ara s’han quedat sense feina”, explica Gascon. Un altre canvi que s’ha produït és la baixada del percentatge d’immigrants usuaris dels serveis. “Els immigrants ja hi eren, la majoria sud-americans, però ara les noves famílies que estan necessitades són del país”, afegeix. 


L’Ajuntament manté un conveni amb Càritas per facilitar la compra d’aliments frescos per valor de 20.000 euros. El problema és que amb l’actual crisi ja s’ha gastat bona part d’aquesta quantitat. El regidor de Salut, Josep Anton López, va explicar a aquesta revista que si bé s’ha augmentat la dotació, ha estat insuficient, per la qual cosa han buscat la manera de facilitar més diners. “Càritas rebrà 10.000 euros extra”, va indicar. 


D’altra banda, una altra entitat que també ha vist augmentar la seva feina per l’actual situació és Creu Roja, que un dia qualsevol pot repartir a la vila al voltant de 30 lots d’aliments i 75 a Arenys de Munt, mentre que a Canet pot repartir uns 270. “A Canet és on més ha crescut la demanda”, diu la responsable, Fanny Gallego. Finalment, el convent dels Frares Caputxins ha incrementat també la seva atenció i ara ajuda unes 30 persones.