S'ha mort Miquel Vila i Caba a 87 anys

Rapsode i locutor, fou una veu històrica de Ràdio Arenys i els seus programes van rebre diversos premis​
|

Aquest matí de dijous, 20 d'agost, s'ha mort Miquel Vila i Caba a 87 anys. Rapsode, locutor i gran aficionat a la poesia, havia col·laborat amb diversos mitjans de comunicació local, en especial Ràdio Arenys, on va posar veu a nombrosos programes. 


Miquel vila 2 xs

Miquel Vila amb el darrer premi Rosalia Rovira de comunicació, el 2008. Foto: Xavi Salbanyà. 


Nascut a Arenys de Mar l'any 1933, el 1936 es va traslladar a Santa Coloma de Farners, a casa els avis, on va passar la infància, fins als 12 anys, quan va morir el seu avi, ferrer de tall. Aleshores la família va tornar a Arenys. De ben jove es va implicar amb Joventut Seràfica. Va estudiar per ser practicant de medicina, feina a què es va dedicar durant tota la seva vida, tant a la seva consulta privada com a la MUVISA i la consulta del doctor Grau. Més tard va estudiar podologia.


Vila va compaginar la seva activitat professional amb la seva gran afició: la locució. De ben jove es va presentar a les proves per locutor a Ràdio Joventut de Badalona, on el van agafar. Però va renunciar a ser locutor professional, per acabar la carrera. Tanmateix, Vila va dedicar-se a la locució amateur. Per exemple, en els vídeos promocionals d'Arenys, als anys 60. 


Més tard va convertir-se en una de les veus de referència a Ràdio Arenys. Vinculat a l'emissora des dels seus inicis, el seu pas va deixar una empremta remarcable, guanyant tres premis Rosalia Rovira de comunicació local. El primer d'aquests premis el va rebre el 1988 pel programa "Gent de la Mar" i va ser, a més, el primer que va rebre l'emissora municipal. Amb les 900 mil pessetes del guardó es va comprar una nova taula de so. Els altres premis vindrien per la radionovel·la "Qui és l'última?", i l'especial poètic amb motiu dels 22 anys de la mort de Salvador Espriu, el 2008.


La poesia va ser precisament l'altra gran afició de Vila. Deixeble dels homes de teatre dels Seràfics, li van ensenyar a recitar i a declamar. A banda de posar veu a vídeos i programes, Vila va participar en diversos recitals poètics tant a Arenys com a fora. També es va dedicar a ensenyar a les noves generacions a recitar i a llegir per a la ràdio. Durant molts anys va ser membre del jurat de la Mostra Literària


En altres àmbits, Vila també va ser president de l'Arenys Bàsquet, i va formar part de la Junta del Casino, de la Vocalia de Jubilats i del Grup Artístic Carles Xena, on havia actuat. Va formar part de diversos jurats del concurs de Teatre Amateur Premi Vila d'Arenys i presentador de la majoria d'actes social de l'Arenys dels anys 50 i 60. Havia promogut les "Semanas de la Juventud", les festes dels malalts a la parròquia i vetllades a les residències geriàtriques.

 

De profundes conviccions religioses i un finíssim sentit de l'humor, Vila estava casat amb la canetenca Maria Mitjà, amb qui va tenir quatre fills. La vetlla serà demà divendres al Tanatori d'Arenys de Mar, a partir de les 10 del matí. El funeral se celebrarà a l'església de Santa Maria, el mateix divendres a les 6 de la tarda.