El Pavelló Sert, víctima de l'incivisme

​L'entorn de l'edifici racionalista construït durant la República presenta un estat força degradat amb deixalles i pintades
|

El pavelló Sert, situat entre el CAP, l'escola Joan Maragall i els mòduls de can Nadal, és d'un temps ençà víctima de l'incivisme. Aquest edifici racionalista que rep el nom de l'arquitecte que el va dissenyar ha quedat en una zona cèntrica, però alhora aïllada que el converteix en lloc de reunió de joves -i no tant, joves- per passar-hi la tarda i la nit. És habitual trobar-hi grups d'amics que, fins i tot, hi escolten música. Això no seria més notícia si no fos per la degradació de l'entorn que comporta. Llaunes de begudes, burilles de cigarretes, closques de pipes i altres deixalles és l'aspecte que moltes vegades es pot observar al voltant d'aquest edifici catalogat. L'incivisme també pren mesures més lleus com moure els picons de l'entrada del pavelló.


WhatsApp Image 2021 04 07 at 17.44.30

Una mostra de la degradació de l'entorn del pavelló Sert. Foto: Xavi Salbanyà. 


No només l'entorn. Alguns individus aprofiten el fàcil accés a la gran terrassa del pavelló, per saltar la tanca i passar-hi l'estona, ignorant la majoria de vegades que han entrat a un recinte que, tot i ser de titularitat pública, té un accés limitat. El rastre de deixalles també queda en aquest espai tancat de davant de l'edifici. Fins i tot, algun dia de partit a l'escola Joan Maragall, alguns pares fan servir la terrassa de tribuna o per deixar-hi els nens petits jugant. Darrerament, la façana ha estat víctima de pintades d'esprai que tot i haver estat tapades, reapareixen sota la pintura. 


Aquesta degradació de l'espai s'ha vist afavorida per la transformació d'aquest entorn, d'agrícola a urbà, però envoltat de serveis municipals que fan que no hi hagi gaire moviment de persones al vespre i quedi més amagat. Totes aquestes accions explicades fins ara s'han convertit en una rutina. L'edifici compta amb alarma interior, però no amb cap element de vigilància perimetral que eviti aquest accés continuat a la terrassa, com podria ser una alarma perimetral o un càmera de vigilància per dissuadir els possibles intrusos. L'Ajuntament valora una possible solució. 


Sert

L'edifici, força desconegut, va ser construït entre 1935 i 1937. Foto: Viquipèdia. 


Un llegat republicà

Aquest pavelló-escola va ser construït entre 1935 i 1937 com a annex de l'antic hospital Xifré per a nens amb tuberculosis, per tal que els nens ingressats poguessin continuar estudiant. Va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Lluís Sert, conegut entre altres pel pavelló de la República Espanyola a l'Exposició Universal de París que va exposar el Guernica durant. Tenia una capacitat per a una vuitantena d'estudiants, però mai va funcionar com tal perquè va esclatar la Guerra Civil. L'encàrrec va ser del Segell Proinfància, una organització creada el 1933 durant la Segona República, que tenia com a objectiu recaptar diners per a la construcció i manteniment d'edificis dedicats a la prevenció de la tuberculosi. Es finançava amb els diners que es recollien de la venda de segells de Nadal. Durant la dictadura es va utilitzar com a centre social de la Falange, i posteriorment com a habitatge del director del centre. La descoberta dels plànols originals ens va permetre la recuperació de l'aspecte original als anys 80 i es va destinar als serveis socials municipals. Als anys 2000 es va convertir en escola taller, que va recuperar el pavelló interior eliminant-ne els compartiments. Des del 2008, és la seu del Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu, que marxarà a les Clarisses quan s'acabin les obres de la nova biblioteca on tindrà un accés independent.