L'Ajuntament d'Arenys de Mar guanya el primer contenciós de SOREA

​L'empresa concessionària del servei d'aigües reclamava 1,5 milions d'euros al consistori per una reclamació de deute
|

El Jutjat del Contenciós administratiu núm. 4 de  Barcelona ha dictat sentència sobre la demanda que SOREA-Societat General d'Aigües de Barcelona va presentar l'any 2016 contra l'Ajuntament d’Arenys de Mar per diverses reclamacions de facturació. La sentència desestima un conjunt de reclamacions del contracte del servei d’aigües que arriben fins a l'any 2003, amb un desacord econòmic que supera el milió i mig d'euros.


Sorea22


La demanda de SOREA en alguns casos és sobre desajustos de facturació i en altres sobre algunes inversions. En conjunt SOREA reclamava 1.096.887, 19 euros, més els interessos, que li ha suposat el desequilibri del contracte. Des de la companyia d'aigües s'argumentaven canvis del sistema del sistema de proveïment d’aigua, més població atesa i decreixement del consum, costos nous sobre l'aigua i noves despeses del nou magatzem que va haver de disposar des de 2013.


La reclamació també suma dos imports de 208.468 i 27.986,07 euros, per desacords de facturació i el que ha abonat l'Ajuntament pels costos del servei. El desacord entre les parts és per com s'aplica l'anomenada fórmula polinòmica de càlcul que ho regula. Encara hi ha un tercer import motiu de litigi de 217.827.98 euros per factures derivades de la prestació de serveis i del consum d'aigua dels mateixos serveis municipals.


La sentència recorda que els contractes administratius són a rics i ventura del contractista i diu que no s'aprecia l'existència d’un equilibri econòmico-concessional i menys que sigui retroactiu a les dates que es refereix SOREA. La mateixa sentència recull a favor de SOREA els acords de petites factures ja acceptades per l'Ajuntament i altres inversions fetes la companyia d’aigües.

La magistrada Rosa Maria Muñoz va fer pública la sentència (19/2022) el passat 26 de gener. I contra aquesta sentència es pot presentar recurs d'apel·lació.