S'ha mort Antoni Badosa a 92 anys

Va ser el primer regidor de Cultura de la democràcia i la posada en marxa de diverses institucions culturals de la vila li va valer el títol de Fill Predilecte
|

L'exregidor de l'Ajuntament d'Arenys de Mar i Fill Predilecte, Antoni Badosa i Cañellas, s'ha mort aquest matí de dilluns, 28 de novembre, a 92 anys. Badosa va ser el primer regidor de Cultura de la democràcia i va ser el responsable de la política cultural de la vila entre 1979 i 1987. En aquest període va catalanitzar gairebé tots els noms de carrers d'Arenys, va renovar la imatge i els continguts del programa de Festa Major, i treballà fermament a través de la Comissió de Festes pel retrobament de la festa major de Sant Zenon i la de Sant Roc com a festes populars i de carrer.


Badosa1   xs

L'exregidor Antoni Badosa. Foto: Xavi Salbanyà. 


Durant el seu mandat, també va honorar el pedagog arenyenc Francesc Flos i Calcat en el cinquantenari de la seva mort amb un seguit d'activitats i restituint el nom de Flos i Calcat a la plaça popularment anomenada del Casino. D'altra banda, Badosa va iniciar les converses amb Frederic Marès, per al futur museu de la punta que obriria les portes el 13 de març de 1983, a més de treballar per ampliar el Museu d'Arenys, l'any 1988, amb la nova secció dedicada Museu Mollfulleda de Mineralogia. També en la vessant cultural posà en marxa el cicle de Concerts d'Estiu a l'Església Parroquial l'any 1981 i, a finals d'aquell mateix any, s'inicia la publicació del primer número dels Quadern d'Estudis Arenyencs, dedicat precisament a Salvador Espriu. Un any més tard, Badosa crea el primer Premi Monografia Històrica Ajuntament d'Arenys de Mar, del qual se'n faran dues edicions. 


L'any 1985, amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la posada en servei de l'Arxiu Històric Fidel Fita, va impulsar un seguit d'obres d'adaptació, millora i ampliació de l'equipament que s'inauguraren a la Festa Major d'aquell any. I al 1987, dos anys després de la mort de Salvador Espriu, i encara amb Antoni Badosa al capdavant de la cultura arenyenca, es creà el Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu. Totes aquestes iniciatives, a banda de col·laborar en diverses entitats culturals de la vila, li van valer el nomenament com a Fill Predilecte d'Arenys de Mar, el 26 de maig de 2017. 


Badosa   xs

Badosa, amb el títol del Fill Predilecte. Foto: Xavi Salbanyà. 


En l'àmbit polític, Badosa va ser militant històric de Convergència Democràtica de Catalunya i va formar part de diverses llistes electorals de Convergència i Unió, aconseguint l'acte de regidor en les eleccions del 1979, del 1983, del 1987 i del 1991. Precisament, en aquesta darrera ocasió fou el cap de llista de la coalició nacionalista, però la victòria del socialista Ignasi Moreno, va relegar els convergents a l'oposició. En aquell mandat, fou elegit conseller comarcal del Maresme. També va formar part del Senat municipal que es va constituir l'any 2008.


Antoni Badosa era vidu de Mercè Malagelada, amb qui van tenir quatre fills, i també una època política al consistori, ambdós com a càrrecs electes. El funeral serà a l'església de Santa Maria d'Arenys, dimecres, 30 de novembre, a les 12 del migdia. Descansi en pau.