Les begudes vegetals

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Darrerament, entre coneguts i amics m’arriben moltes preguntes sobre les begudes vegetals: si són substituts de la llet, quina és la millor, etc. Així que en aquesta ocasió mirarem de respondre tots aquests dubtes. Les begudes vegetals generalment es fan servir com a substitut de la llet. I encara que, fins fa poc, en dèiem llet perquè ens hi feien pensar, avui dia només es poden etiquetar com a llet els productes làctics d’origen animal, no els succedanis vegetals.


Begudes vegetals



Al mercat trobem tota mena de begudes vegetals, fetes de cereals, llegums, fruites, fruita seca i llavors. O sigui, per a tots els gustos. Les begudes vegetals no s’han de considerar un substitut de la llet. És cert que hi ha moltes persones que no toleren els lactis, especialment la llet —sigui per la lactosa i o per la seva proteïna, la caseïna—, però a banda d’aquests desavantatges, és un aliment molt dens nutricionalment, i les begudes vegetals no. És cert que les begudes vegetals no contenen lactosa, són fàcils de pair, tenen poques calories i molta aigua, però, en general, tenen pocs greixos saludables i proteïna (menys la beguda de soja, que sí que és rica en aquest macronutrient) i, moltes vegades porten sucre i additius que les fan poc saludables.


A diferència de la llet de vaca, que sempre té la mateixa —o gairebé la mateixa— composició nutricional indistintament de la marca que comprem, les begudes vegetals poden ser molt diferents les unes de les altres i arribar a ser el que considerem un mal processat o ultraprocessat. Això fa que sigui molt important aprendre a llegir bé les etiquetes, perquè podem passar d’estar prenent una beguda apta, a consumir-ne una que sigui molt rica en sucres i additius no recomanables, amb els efectes negatius a llarg termini que això suposarà. En definitiva, les begudes vegetals poden ser molt poc saludables si no es trien bé.


Si busques una beguda que s’assembli a la llet de vaca, aquesta és la de soja. És la més rica en proteïnes i greixos, i en alguns casos pot arribar a equiparar-se a la llet de vaca. Si vols que encara s’assembli més a la llet de vaca, procura comprar-ne una de fortificada amb calci i vitamina D. De totes maneres, a molta gent li costa de pair. Així que, si ets d’estómac sensible, sols tenir gasos o molèsties intestinals, no te la recomano d’entrada.


Si busques una beguda dolça, la d’arròs és la més adequada. A més, també és útil en cas de dificultats digestives i és la menys al·lergògena. El problema és que conté arsènic, així que val més no prendre’n de manera habitual i és la menys recomanable per a criatures. Les més riques en calci solen ser les d’ametlla o sèsam, però, per desgràcia, porten un percentatge tan baix de fruita seca o llavor que, en general, no són una bona font d’aquest mineral. Amb greixos saludables, hi ha la de coco, encara que també t’aviso que et serà difícil trobar-ne una sense midó o altres additius innecessaris.


Si busques una beguda fàcil de digerir i que t’ajudi a regular el colesterol, tens la de civada. Ara bé, has de tenir en compte que, si tens sensibilitat al gluten no celíaca, et pot fer mal.