Un informe intern demana que Ràdio Arenys deixi de ser entitat independent

L’emissora va tancar el 2022 en negatiu per la factura de la defensa del presumpte frau
|

Ràdio Arenys de Mar ha estat des dels seus inicis (1979) un maldecap pels governs de l’Ajuntament. L’emissora degana de les ràdios municipals de Catalunya ha estat durant aquests 44 anys un referent gràcies a la seva independència de funcionament que sempre ha primat la professionalitat per damunt de servir als interessos polítics dels governs que han passat pel Consistori. Per això, des de partits de l’esquerra com de la dreta política, hi ha hagut plantejaments per empetitir l’emissora o, fins i tot, tancar-la.


Radio arenys2   xs


Coneixedors d’aquestes intencions, l’ampli col·lectiu de col·laboradors de l’emissora han vetllat per mantenir la independència política de la ràdio. Fins al punt que l’any 2009 es va impulsar la redacció d’uns nous estatuts i la creació d’una Empresa Pública Empresarial (EPE) que, de forma autònoma i independent de l’Ajuntament, gestionés Ràdio Arenys tant des del punt de vista dels continguts i dels informatius, com des de l’administració econòmica, a partir dels recursos municipals. En aquest context es va constituir un Consell d’Administració de cinc membres, quatre dels quals són professionals relacionats amb la informació i només un és càrrec polític. Aquest ha estat un model per altres emissores.


Involució a la vista

Així s’ha funcionat fins ara que es prepara una involució que torna a sorgir de l’Ajuntament. Així s’extreu d’un informe intern, al qual ha tingut accés L’AGENDA, que coneixen els membres del Consell d’Administració de Ràdio Arenys i els 17 regidors del Consistori. Aquest document que firma el secretari del consell de l’emissora i que ara també exerceix d’interventor municipal, realitza un conjunt de valoracions polítiques sobre Ràdio Arenys, com ara “que és un servei que no és de prestació obligatòria” que representa “una despesa important, i caldria valorar si hi té cabuda en el pressupost municipal”. El document recomana que es “valori” si cal continuar tenint una emissora com a servei públic. I en cas que es decideixi mantenir-la, l’informe recomana que es revisin els estatuts amb l’objectiu de suprimir els òrgans col·legiats i professionals que governen Ràdio Arenys perquè els considera excessius. Per tot plegat, l’informe recomana que l’emissora deixi de ser una entitat independent i que torni a dependre de l’Ajuntament com fa 40 anys.


En cas que no es consideri aquesta recomanació, hi ha un pla alternatiu en marxa: dissoldre l’empresa pública de Ràdio Arenys per asfíxia econòmica. La llei diu que si una EPE tanca dos anys amb resultats econòmics negatius, s’ha de dissoldre. Doncs bé, l’exercici del 2022 s’ha tancat en negatiu perquè l’Ajuntament va imputar als comptes de Ràdio Arenys una elevadíssima factura per la defensa del judici pel presumpte frau a l’emissora. Això va fer tancar l’any amb 15.894 euros en negatiu. Si aquest 2023 es 

torna a tancar en vermell, la involució estarà servida en safata de plata.