Una noia empordanesa fa de patrona d’un vaixell de pesca al port d’Arenys

Míriam Artacho es va enrolar per evitar que el seu marit deixés de pescar i ara feinegen junts
|

El Port d’Arenys ha estat el protagonista silenciós d’una història familiar que podia haver acabat de forma dramàtica, però que, en canvi, gràcies a l’amor d’una parella l’ha convertit en un relat de superació i exemple de lluita pel medi ambient marí. Míriam Artacho, una empordanesa de 29 anys que treballava d’agent forestal a Torroella de Montgrí, va veure com el seu matrimoni es ressentiria per la malaltia del seu marit, l’Isaac, que té una greu afecció ocular quan no li van voler renovar el títol de patró de pesca. La família, de vella tradició pesquera al port de Roses, tenien un quillat que es van haver de vendre.


Pescadora2  fc


La jove no va dubtar i fa sis anys ho va deixar tot per treure’s la titulació de patró d’embarcació de pesca i quan ho va aconseguir va proposar al seu marit adquirir una petita embarcació d’arrossegament en la que podien anar embarcats els dos i abandonar el gran vaixell amb seu al port de Roses. Així, es van fer amb el Mariano, de dotze metres, al que van rebatejar com a Mini One, però que les autoritats no els van permetre inscriure al port empordanès, i per això estan obligats a feinejar des del Port d’Arenys. Així, quasi cada dia venen de l’Empordà a primera hora del matí, surten a pescar i se’n tornen a casa després de vendre la captura a la llotja de la Confraria.


En aquests sis anys que fa que la Míriam ha canviat el bosc per la mar, també ha esdevingut un referent en la lluita contra la brutícia al mar. “Sóc de muntanya i no sabia com n'aniria al mar, no deixar d’estar en con-tacte amb la natura m’ha ajudat molt, però m’entristeix veure un mar tan brut”. La patrona del Mariano, com la coneixen els seus col·legues del port, ha esdevingut una referent en la recollida de residus marins.Cada mes podem arribar a treure uns 30 quilos de brutícia de les xarxes, hi ha de tot, pneumàtics, tubs, taules, matalassos…”. 


Per això, ha arribat a un acord amb Ecoembes per reciclar les deixalles i fer una crida als polítics. Tot i això, explica que no és que la gent aboqui brutícia al mar, sinó que aquesta prové “de terra, de les rierades i dels rials que estan bruts i descuidats” pel que llença una alerta a les administracions. Podeu seguir la seva lluita mitjançant les fotos que publica al compte @masque-pesca a Instagram. A més, el mar ha despertat en ella l’esperit reivindicatiu en adonar-se que “les administracions no cuiden la pesca” i els aconsella als qui fan les lleis que “s’embarquin i coneguin què és sortir cada dia a pescar”.