La Ràpita torna la visita

​Crònica de l'acte d'agermanament celebrat a Arenys de Mar a principis de febrer
|

Un autocar amb una quarantena de rapitencs van venir a principis de febrer a Arenys de Mar per oficialitzar l’agermanament entre les dues poblacions. D’aquesta manera, es tancava el cercle dels actes en un municipi i l'altre que va començar el passat octubre a la població tarragonina.


Agermanament ràpita 3  xs

Arenyencs i rapitencs es van trobar davant del cementiri. Foto: Xavi Salbanyà.


La trobada va començar amb la rebuda de l’autocar a la Plaça Salvador Espriu, a tocar dels habitatges de Sant Elm, que van acollir les primeres famílies rapitenques que van arri-bar a Arenys de Mar a mitjan segle XX. La comitiva va passejar per carrers del nucli antic, va visitar el museu i el retaule de l’església fins a anar cap al port on es va fer l’acte institucional amb diversos parlaments i la descoberta d’una placa commemorativa, abans del dinar a la llotja.


Van parlar representants de les dues confraries i els dos alcaldes. Josep Comí, pescador amb orígens rapitencs, va par-lar sobre com van arribar les primeres famílies a principis dels anys cinquanta, els blocs de Sant Elm i com van anar arrelant a la vila. També van parlar Antoni Marzoa, patró major del port d’Arenys, i Joan Balagué, secretari de la confraria de la Ràpita. Finalment, els dos alcaldes, Josep Caparrós i Annabel Moreno, van agrair el treball per aconseguir aquest esperat agermanament.


Els regidors impulsors de l’agermanament han estat Rafael Balagué i Míriam Puig. Balagué va destacar el caràcter en comú que tenen Arenys i el seu municipi, sobretot per la relació amb el mar. “Arenys i la Ràpita havien de culminar amb aquest lligam, un lligam que a partir d’ara ens ha de facilitar poder continuar-nos trobant”, va destacar. En aquest sentit, va afirmar que seria interessant parlar amb la gent més gran per recopilar històries dels dos municipis i homenatjar persones, barques i recordar anècdotes. Per la seva banda, Míriam Puig va afirmar que ara s’havia oficialitzat la unió entre els dos pobles i que, a partir d’ara, serà qüestió de treballar junts en projectes turístics, de port, d’economia blava, entre altres.


Alguns dels rapitencs i arenyencs van coincidir a dir que l’agermanament potser arriba-va una mica tard, ja que moltes de les persones que tenien més el sentiment i van venir des de la població tarragonina ja no hi són. El punt final el va posar un dinar i ball a la llotja del port amb 330 persones. Tot i això, i tenint en compte el perfil de persones d’edat gran, va haver-hi algunes crítiques per haver fet un acte a peu dret i la manca de lavabos.