Ara toca consum local

|

La pandèmia de la Covid-19 ens aboca a canvis en les nostres conductes. Uns només seran temporals i d'altres fóra bo que els assimilem per fer un canvi perenne d'algunes maneres de fer. Aquests canvis comencen en l'àmbit local i haurien de comportar modificacions dels models de governança global, donat que s'hauran d'acordar objectius amb una visió molt àmplia però amb una implementació localitzada de les accions.


El coronavirus ens ha fet veure que tot està relacionat malgrat que passi a milers de quilòmetres. Aquesta bufetada que hem rebut sense esperar-nos-la ens fa entendre millor aquesta globalitat amb conseqüències locals i, espero, ens pot fer entendre millor l'efecte de les nostres activitats en un entorn que tots compartim i que tots hem de cuidar.


Encara no sabem què ens portarà el futur, ni quan podrem sortir d'aquesta situació per què no sabem quan tindrem una vacuna. El que sí que sabem és que els problemes, siguin pandèmies o conseqüències del canvi climàtic, els compartirem no només amb els nostres conveïns sinó amb la resta d'habitats del planeta.


L'objectiu del programa #SaBiaVerda, que espero poder reprendre ben aviat a Ràdio Arenys, era intentar que entenguem millor la nostra responsabilitat envers el nostre entorn, perquè sense entendre-la els canvis són molt difícils. La sostenibilitat ha de ser ambiental i econòmica i no podem deslligar l'una de l'altra, perquè el seu equilibri és primordial pel nostre dia a dia.


Ara ens toca apostar pel consum i el comerç local, entenent bé que aquest hàbit ha de servir tant per reactivar la nostra economia com per l'ajuda en la protecció del medi ambient. Hem de prendre consciència de la importància d'impedir que es creïn grans conglomerats de distribució que posen en perill el futur dels nostres productors locals, que són qui ara ens han permès continuar amb el nostre dia a dia sense que ens faltés el més bàsic.


Però la pandèmia també ens ha portat un increment del consum de plàstics, en especial en forma de guants, envasos i mascaretes. No hauríem de permetre que ens generin més imatges com les que ens van deixar les restes del temporal Glòria a les nostres platges, plenes a vessar de residus plàstics que, avui, encara es poden veure.


Pràctiques sostenibles

Sembla que hi ha consens en què amb una adequada higiene de mans no cal fer servir guants, toca que ens responsabilitzem de no fer-ne un ús innecessari d'aquests. I toca també acostumar-nos a anar a comprar amb bosses reutilitzables (i si no en tenim, podem donar molts usos a les que ja tenim a casa) i dur les carmanyoles quan anem a comprar aliments. És una pràctica molt fàcil i les repercussions al nostre entorn són molt positives.