La taxa de la brossa s’apujarà un 20% per cobrir el cost del servei

La tarifa passarà dels 115 euros actuals a 137, un augment de 22 euros per família
|

El govern municipal congelarà la gran majoria de taxes i impostos pel pròxim any, excepte la brossa. En concret, pujarà un 20% (de 115 euros a 137, 22 euros més per família), una xifra que la regidora d’Hisenda, Laia Martín, ha volgut desmarcar d’una vinculació amb el canvi del model de recollida selectiva. 


Escombraries   xs


Un dels punts habituals on s'apila la brossa. Foto: Xavi Salbanyà


Les taxes han de cobrir la totalitat dels serveis. En el cas de la brossa, amb el què es recapta aquest 2020 s’arriba al 80% del cost. L’any passat el nivell de cobertura de la taxa era del 86%. Però al maig es va fer una addenda amb el Consell Comarcal per afegir 86.000 euros anuals al servei per part l’Ajuntament i, a més, ara Resmar demana més diners coincidint amb la fi de la concessió i el temps que hagi d’estar fins que entri la nova empresa fruït del concurs públic. Per aquest motiu, el govern ha anunciat la pujada d’aquesta taxa ja que, del contrari, la cobertura del servei baixaria al 70%, amb l’afegit que l’any que ve hi haurà el canvi de model i caldrà fer campanyes informatives. De cara el 2022, en principi amb el porta a porta implementat a tot Arenys, la cobertura tornaria a pujar al 80%. La resta, fins al 100%, ho continuaria posant l’Ajuntament. Tot i això, ha remarcat que la quota reduïda adreçada a famílies amb dificultats econòmiques no s’incrementarà


Segons Martín, l’objectiu és seguir prestant els serveis sense incrementar la pressió fiscal sobre els arenyencs ni les empreses. Referent a les bonificacions, la regidora d’Hisenda explica que tenen molt poc marge ja que les tenen al màxim que permet la llei. Anuncia però que la bonificació per ús de la deixalleria augmentarà i passarà d’un 20% a un 25%. A més, s’està a l’espera de saber si la Diputació de Barcelona accepta una bonificació de l’IBI per aquells propietaris que tenen els seus pisos a la borsa de lloguer del Consell Comarcal del Maresme. 


Pel que fa als ingressos, amb l’alliberament del peatge el pròxim mes d’agost es deixarà d’ingressar l’IBI de les autopistes. A més, Martín ha expressat la seva inquietud davant la possibilitat que hagin de ser els Ajuntaments els que s’encarreguin del manteniment de la via. El govern municipal confia en que si es torna a un confinament estricte com el que es va viure durant els primers mesos d’Estat d’Alarma es tornarien a plantejar no cobrar cap impost mentre duri la situació excepcional.