La Generalitat actuarà a Arenys davant la situació greu amb exmenas

Arenys de Mar serà el primer lloc on s’aplicarà el pla del Govern contra el sensellarisme juvenil
|

Les reclamacions que el govern municipal ha fet de forma insistent davant la conselleria de Benestar Social i Família, respecte a l’exigència per cercar solucions als greus aldarulls, accions delictives i molèsties als veïns, que generen un grup de joves migrants extutelats que ocupen un habitatge al carrer Horta del Bisbe i la casa de Masovers de la finca de la Raureta, ha donat peu a què la Secretaria General d’Infància anunciï que Arenys de Mar serà el primer poble per implementar un Pla de Sensellarisme Juvenil. 


Barraques la raureta 2  xs

Una de les cases on malviuen grups de joves extutelats. Foto: Xavi Salbanyà


El pla que impulsarà la Generalitat per primera vegada a Catalunya incidirà en la reintegració social dels joves migrants que ja han complert 18 anys i que, perquè no s’han pogut inserir en la societat, acaben cometent actes delictius, com es pot comprovar diàriament al carrer Horta del Bisbe, on els adolescents fa mesos que han ocupat una habitatge des del qual provoquen nombroses molèsties als veïns i a la vila en general, com prova els enfrontaments a pedrades amb la Policia. 


El govern local, que s’ha declarat desbordat amb aquestes actuacions d’aquests joves, havia demanat reiteradament la intervenció de la Direcció General d’Atenció a la Infància que havia tutelat aquests nanos fins a la majoria d’edat, sense després fer-ne un seguiment. Les activitats dels joves delinqüents s’han anat endurint fins al punt de generar greus incidents que dificulten la convivència veïnal i un augment de comentaris de rebuig a les xarxes socials. 


Davant això, la Generalitat es va comprometre a buscar fórmules per posar fi a aquesta situació. A finals de novembre, segons va donar a conèixer l’alcaldessa, Annabel Moreno, al darrer ple municipal, la Secretaria d’Infància i Joventut posarà en marxa un pla que permeti treure els joves de les cases ocupades i evitar-ne l’exclusió social que ara pateixen. Molts d’ells malviuen delinquint per poder mantenir la seva addicció a les drogues que consumeixen i cauen en mans de bandes mafioses que els paguen per cometre actes delictius i els compren els objectes robats. 


La notícia que va donar Moreno venia després que Arenys en Comú presentés una moció en el ple de l’Ajuntament en què reclamava de les administracions municipals un pla de xoc per a persones sense llar, una problemàtica que la Generalitat no havia abordat fins ara i que fa créixer la vulnerabilitat social i propicia que els ajuntaments hagin de destinar recursos a aquestes persones.