S'ha mort Zenon de Pol a 99 anys

​Enginyer tèxtil, divulgador del llegat indià a Cuba i filantrop, va ser nomenat Fill Predilecte d'Arenys de Mar l'any 2015
|

Zenon de Pol i Alguer (Arenys de Mar, 1921) s'ha mort a 99 anys aquest matí de dijous, 18 de febrer. Enginyer tèxtil, amant del passat indià i del llegat arenyenc a Cuba, va publicar molts articles i llibres sobre aquesta temàtica. També va emprendre diverses accions solidàries amb l'illa a través de l'Associació Arenyenca d'Amics de Cuba. L'Ajuntament d'Arenys de Mar el va nomenar Fill Predilecte de la vila l'any 2015.


Zenon de pol a  xsZenon de Pol i Alguer hauria fet 100 anys a l'octubre. Foto: Xavi Salbanyà.


De Pol estudià a l'Escola d'Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt de Canet de Mar. Va ser president de l'Associació de Perits i Enginyers Tècnics en Teixits de Punt. Fundador i director del Boletín Técnico del Punto, revista que es distribuïa arreu de l'Estat espanyol i a l'Amèrica Llatina. Va ser fundador també, l'any 1970, del Club de Tennis d'Arenys de Mar, una instal·lació esportiva que ha estat important per a la vila i que cinquanta anys després encara continua activa.


Durant més de vint anys va treballar en la difusió del patrimoni indià i del passat arenyenc relacionat amb Cuba. Sobre aquesta temàtica va publicar els llibres: Arenyencs a Amèrica (2000), Històries i llegendes de negrers i esclaus (2002), Els embolics d'en Pedrito: històries i llegendes de negrers (2003), Los Baralt y su linaje en América (2006), Els quatre bisbes d´Arenys de Mar: homenatge al Dr. Francesc de Pol i Baralt amb motiu del centenari de la seva consagració com a bisbe de Girona (2007), Jaume Partagàs i Rabell (2012), Josep Xifré i Casas (2013) i Història d'una fàbrica tèxtil a Canet de Mar, "Can Romagosa" (2014).


Aquesta passió per la recerca li venia pels orígens familiars. De Pol era descendent d'una antiga família de tradició marinera i de fondes arrels a la vila. El seu avantpassat Josep Baralt i Torres, gran navegant, que havia travessat l'Atlàntic fins a les Antilles moltes vegades, va fundar al segle XVIII la Reial Escola de Pilots, on es preparava els pilots que havien de fer la ruta d'ultramar, tot just oberta aleshores per a la marina catalana amb la promulgació de la disposició del 12 d'octubre de 1778, que posava fi al monopoli dels ports del sud d'Espanya: Sevilla i Cadis.


Entre els avantpassats de Zenon de Pol hi ha també dos dels quatre bisbes nascuts a Arenys: Francesc de Pol i Baralt, bisbe de Girona, autor de moltes reformes a la seva diòcesi i sempre preocupat per millorar la situació dels sacerdots vells i desvalguts; i Francesc Xavier Vilà Mateu, frare caputxí i bisbe de Guam. També s'hi compten tres alcaldes de la vila. I finalment, i contemporani d'en Zenon, no podem oblidar el seu parentiu –cosí germà– amb Ferran de Pol, un dels novel·listes catalans més destacats durant la postguerra.


Fou col·laborador de les diverses revistes arenyenques, com Arenys Vida parroquial, La Rierada i L'Agenda, i del diari El Punt. Aquests articles a la premsa local i comarcal, les conferències, les exposicions i les publicacions l'han convertit en editor ocasional i li van servir també per donar a conèixer aquest llegat en què participaren els seus avantpassats.


Zenon1L'Ajuntament d'Arenys de Mar el va nomenar Fill Predilecte de la vila l'any 2015. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar.


L'interès per la història dels indians i el passat arenyenc va portar Zenon de Pol a fer sovintejats viatges a Cuba i això li va donar ocasió de conèixer també de primera mà les peremptòries necessitats del present, les dificultats econòmiques actuals d'aquesta illa del Carib. Amb la intenció d'ajudar a pal·liar-les, en la mesura de les seves possibilitats, va donar impuls a la creació de l'Associació Arenyenca d'Amics de Cuba, entitat que amb solidaritat i altruisme ha anat fent possible la tramesa periòdica de medicaments i material medico-sanitari a diversos geriàtrics de l'Havana.


Quan la crisi econòmica del 2005 va fer que les empreses farmacèutiques i les administracions públiques reduïssin la seva col·laboració, Zenon de Pol va invertir part dels guanys derivats de les vendes dels seus darrers llibres en la compra de medicaments per al geriàtric Nuestra Señora de Belén de l'Havana.


De Pol, que hagués fet 100 anys el primer d'octubre, era vidu de la canetenca Concepció Romagosa i pare d'un fill, Bonaventura. Amb ell desapareix el darrer indià modern d'Arenys a Cuba. El funeral se celebrarà demà divendres a les 16 hores a l'església de Santa Maria d'Arenys. Descansi en pau.