​Arenys de Mar entra a la Maresme Film Comission

L'Ajuntament ha trigat tres anys a tramitar l'adscripció que va iniciar l'anterior govern
|

Fins ahir, Arenys de Mar era l'únic poble del Maresme que no s'havia prestat a formar part de la Maresme Film Comission (MFC) que es va crear el 2018, l'ens que depèn del Consell Comarcal i del Consorci de Promoció Turística del Maresme i que té com a objectiu promoure i facilitar els rodatges en el territori, per tal d'estimular i consolidar la indústria cinematogràfica i audiovisual i alhora dinamitzar els sectors econòmics de la comarca. Amb això, el Maresme s'ha convertit en un gran plató on, només el 2020 s'han fet 127 rodatges.


WhatsApp Image 2021 02 26 at 11.15.28Un rodatge en un xiringuito del Maresme. 


Arenys podia haver estat dels primers municipis a veure's afavorit pels rodatges, però ha trigat tres anys a decidir-se. El regidor d'Esports, Comunicació i Turisme, de l'anterior govern, Jordi Muñiz, diu que es va demanar per dues vegades poder-hi entrar, però que "incomprensiblement" la inscripció ha estat tres anys sobre la taula de l'alcaldessa. D'altra banda, responsables municipals admeten el retard i ho atribueixen a què era un projecte que portava directament l'anterior tècnic de comunicació i es va traspaperar.


Tot i les restriccions per la pandèmia, el 2020 s'han disparat els rodatges per nodrir el gran consum de pellícules i sèries a causa del confinament. El Maresme, aquest any ha acollit 127 rodatges de 86 produccions diferents. S'han rodat 199 a 20 municipis de la comarca i la MFC ha atès 211 peticions i consultes per realitzar algun tipus de producció audiovisual. Cada població adscrita presenta una sèrie de localitzacions que després engreixen la bossa de propostes comarcal. Actualment hi ha 370 localitzacions. N'hi ha tant de públiques (espais verds, mercats municipals, via pública, equipaments municipals, etc.), com de privades. Mataró és el municipi amb més localitzacions, un total de 95.


Per municipis, Mataró ha estat la ciutat més demandada en els rodatges, amb un total de 47, seguida de Cabrera de Mar, Alella, Montgat, Sant Andreu de Llavaneres i Vilassar de Dalt. Cada producció pot desenvolupar el seu rodatge durant diferents dies a un o més municipis de la comarca i en diversos espais d'un mateix poble o ciutat. La majoria de produccions registrades al Maresme han estat espots publicitaris, un 41,60%, el que representa un 11% més que l'any 2019. En segona posició es troben les sèries (12,50%) i els videoclips (8%).


Per als ajuntaments, la Maresme Film Comission suposa un gran avantatge perquè els allibera de molts tràmits burocràtics i suposa l'obtenció de nous ingressos. A canvi de permetre les gravacions, cada municipi percep els ingressos de les taxes municipals, com per exemple la d'ocupació de via pública.