La biomembrana de Cebiotex, reconeguda als Estats Units

​L'empresa biotecnològica arenyenca que lidera Joan Bertran ha tancat una quarta ronda d'inversió de 2,2 milions d'euros
|

La biomembrana antitumoral CEB-01 de la biotecnològica arenyenca Cebiotex ha estat reconeguda com una de les 100 teràpies emergents del món en el panorama del sarcoma de teixits tous, en el prestigiós informe de DelveInsight’s Soft Tissue Sarcoma Pipeline Insights. En paral·lel, l'empresa derivada de l'Hospital Sant Joan de Déu i de la Universitat Politècnica de Catalunya ha tancat la quarta ronda d'inversió de 2,2 milions i progressa amb els seus assajos en pacients adults, pendent d'uns altres amb pacients oncològics pediàtrics.


Cebiotex


L'informe nord-americà sobre les cobertures terapèutiques en desenvolupament per a sarcomes de teixits tous col·loca Cebiotex en l'avantguarda de la recerca. Un reconeixement que dóna suport a una nova ronda d'inversió de 2,21 milions d'euros, superant l'objectiu d'1,6 milions. La inversió s'ha aconseguit mitjançant una ronda micromecenatge en Capital Cell i ha aconseguit el 125% del seu objectiu.


El fàrmac en desenvolupament CEB-01 és una membrana biocompatible i bio-absorbible carregada amb un potent quimioteràpic (SN-38) que s'implanta en la zona operada després d'una extracció tumoral, per a evitar la viabilitat de cèl·lules canceroses que hagin pogut romandre després de la cirurgia. L'agost passat la CEB-01 es va implantar per primera vegada amb èxit en un pacient adult amb sarcoma a l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, en un assaig clínic liderat per l'oncòleg Dr. López Pousa i el cirurgià Dr. J. A. González. En fase d'estudi clínic hi ha altres tres pacients.


Segons Joan Bertran, conseller delegat i fundador de Cebiotex, “el pacient voluntari no ha mostrat cap efecte de toxicitat, ni efecte secundari”. Cas a part, per a sorpresa dels investigadors, ha estat la permanència de l'aportació de la substància quimioteràpica en el pacient, que s'ha prolongat durant 30 dies, la qual cosa per a l'enginyer tèxtil impulsor de la membrana, pot permetre a “realitzar quimioteràpia local durant 40 dies” un sistema que “no existeix a tot el món”. Per a Bertran, és primordial “assegurar que el projecte mantingui l'enfocament pediàtric, ja que va néixer amb l'objectiu de trobar solucions per al càncer infantil”. De moment, els fons permetran a la biotecnològica continuar els assajos clínics amb pacients adults amb sarcoma de teixits tous i, posteriorment, iniciar assajos clínics amb pacients pediàtrics. 


L'objectiu de Cebiotex és arribar a la primera finestra real de sortida per a llicenciar el fàrmac o bé la tecnologia Cebiotex a les farmacèutiques i obtenir la certificació de la FDA als Estats Units, encara que ja disposa de la de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Aquesta presenta avantatges, com l'exclusivitat de mercat, i també facilita l'acceleració del seu desenvolupament per a l'aplicació en càncer infantil i malalties minoritàries. Bertran està satisfet amb l'èxit de l'última ronda: “Fa un any anunciàvem una nova fase de finançament internacional de quatre milions, que es va veure paralitzada amb l'inici de la pandèmia. Malgrat això, hem aconseguit tancar un any amb més de dos milions d'inversió, el que és considerem tot un èxit”.