Un any dels primers casos de covid a Arenys de Mar

La majoria de morts es van produir durant la primera onada i al final de la tercera el nombre de positius ja passa del miler​
|

Cap de setmana d'efemèrides amb relació a la pandèmia de la covid-19. Avui dissabte, 13 de març, fa un any dels primers 2 casos de covid detectats a Arenys de Mar segons es desprèn de les dades oficials i que periòdicament publica el portal Covid Arenys. L’11 de març del 2020 l’ONU catalogava el brot de Coronavirus com a ‘pandèmia’. El 14 de març, el govern espanyol va declarar l'estat d'alarma quan faltava poc perquè se superessin els 4.000 contagis a tot l'Estat. Un any després, els arenyencs, com la resta, han vist limitades la seva interacció social per tal de frenar els contagis. Les restriccions van capgirar de dalt a baix el dia a dia de milers de persones.


Newplot

Nombre de casos de covid des del 13 de març de 2020. Font: Covid Arenys. 


El nombre de positius de covid va anar creixent durant la primera onada, fins a situar-se al voltant dels 200 casos. El nombre de casos detectats gairebé no va incrementar durant l'estiu. A finals d'agost, però el nombre d'encontrats de covid va tornar a pujar i no ha parat fins ara. Al final de la segona onada, la xifra ja arribava als 600. Un cop passada la tercera, i coincidint amb l'inici de la vaccinació, el nombre de positius ja passa del miler. Fins avui, la covid ha afectat lleugerament més a les dones que als homes: 565 versus 470 contagiats. I en especial als arenyencs per damunt dels 70 anys, i els residents dels geriàtrics. 



Captura de Pantalla 2021 03 12 a les 19.14.20

Morts de covid per habitant des de l'inici de la pandèmia. 


La mortalitat va afectar Arenys de Mar -i també especialment Canet de Mar- durant la primera onada de contagis. Tot i que el nombre de morts absolut era força baix, comparat amb altres poblacions del Vallès, l'indicador de morts per habitants era dels més alts de la comarca (vegeu mapa acolorit). Durant la primera onada, a Arenys de Mar van morir 10 persones a causa de la covid, segons l'estadística oficial; 2 a Arenys de Munt i 17 a Canet de Mar. Aquestes xifres només inclouen els morts que havien estat positius. Pel que fa a l'indicador de morts per habitant ha estat de 63 a Arenys de Mar, 22 a Arenys de Munt i 114 a Canet de Mar. 


Captura de Pantalla 2021 03 12 a les 19.14.34

Morts de covid per habitant durant la primera onada. Font: Ministeri de Sanitat. 


Des del final de la primera onada, la mortalitat va baixar en picat, per bé que el nombre de casos va pujar. Això es deu a l'augment del nombre de testos de detecció -les famoses PCR- i l'establiment de protocols d'aïllament selectiu, que han evitat el col·lapse hospitalari de la primera onada. D'aleshores ençà, a Arenys de Mar ha mort 1 persona a causa de la covid, segons l'estadística oficial; 2 a Arenys de Munt i cap a Canet de Mar. Pel que fa a l'indicador de morts per habitant ha estat de 6 a Arenys de Mar, 22 a Arenys de Munt i 0 a Canet de Mar.


Captura de Pantalla 2021 03 12 a les 19.14.55

Morts de covid per habitant després de la primera onada. Font: Ministeri de Sanitat.