L’Ajuntament cedirà una parcel·la al Bareu perquè hi facin 50 pisos socials

Els construirà una fundació i es farà sense tocar el fons municipal de 3,5 milions d’euros
|

El govern municipal durà a aprovació del ple de maig o de juny la cessió de dret de superfície per a la construcció de 50 habitatges públics de lloguer social. La previsió de l'alcaldessa, Annabel Moreno, és que amb aquest tràmit pugui iniciarse la construcció d'aquests nous blocs de pisos, que estaran situats al rial del Bareu, més amunt de l'escola bressol Els Colors. 


A l'obtenció del dret de superfície hi optarà una fundació privada sense ànim de lucre, que té com a objectiu promoure el lloguer social. La fundació en qüestió encara no se sap quina serà, ja que possiblement serà una decisió consensuada entre totes les fundacions d'aquest àmbit que ja operen a Catalunya. 


Un cop cedit el dret d'ús, la fundació construirà l'edifici i, després, l'Ajuntament podria derivar-li la gestió dels lloguers o assumir-la ell mateix


Parcel.la pisos bareu   MC

Parcel·la que l'Ajuntament pensa destinar a habitatge socials. Foto: M.C.


Aquests habitatges de lloguer estaran oberts a diversos col·lectius (joves, grans, famílies monoparentals...), no només aniran destinats a famílies amb necessitats econòmiques. La idea és ampliar el parc d'habitatges de lloguer, que actualment compta amb una oferta molt escassa, que fa pujar el preu del lloguer. 


Durant l'anunci d'aquesta operació urbanística, Moreno va reconèixer que l'habitatge social és una de les assignatures pendents del seu govern. L'Ajuntament també va crear el gener del 2018 la plaça de tècnic d'habitatge, que hauria de valorar com invertir els 3,5 milions d'euros que el consistori té al banc per invertir en habitatge social, i que quedaran al marge de l'operació anunciada. Durant aquests dos anys la plaça ha estat la major part del temps vacant i el govern no ha comprat habitatges buits, ni n'ha construït. 


A finals d'abril, el govern ultimava la incorporació d'una nova tècnica d'habitatge. Sobre la taula tindrà diversos projectes, com la construcció d'habitatge social a can Ramon de les Aigües, valorar si construir-ne a la parcella del Maricel, o fer ús del dret de tempteig i retracte per comprar habitatges buits de fons voltors, que pot adquirir bastant per sota del preu de mercat. Ara mateix, el govern valora la compra per 75.000 euros d'un habitatge al carrer Ample. En cas de comprar-se, l'habitatge s'hauria de reformar lleugerament i podria destinarse a famílies vulnerables. 


D'altra banda, a la mateixa zona de Bareu hi ha prevista una nova promoció d'habitatges de compra entre el rial de la Tronqueda i la urbanització les Roses. Tot això ha alertat ja alguns veïns de la part baixa del Bareu, que han recordat els problemes que tenen amb la saturació d'alguns serveis, com ara el clavegueram. Moreno respon que el clavegueram de la part baixa es repara constantment i que haurà de ser renovat amb les obres de canalització del rial que es preveu que es facin al llarg dels dos anys vinents.