Els veïns de Canalies, més de 10 anys assetjats per ocupes violents

Un nou episodi violent amb un gos deslligat torna a posar en relleu el malviure dels veïns
|

A primers de setembre un nou episodi violent tornava a posar de manifest la greu situació que viuen els veïns del Rial de les Canalies des de fa més de 10 anys. Assetjats constantment per ocupes violents i traficants, se senten desemparats per les administracions que, com l’Ajuntament, s’excusa en la manca de col·laboració del propietari de les cases ocupades. 


Rial Canelies2   xs

Imatge del Rial de les Canalies. Foto: Xavi Salbanyà


Els quatre habitatges ocupats a la urbanització Canalies segueixen donant maldecaps als residents. En aquesta ocasió l’incident el va provocar un gos de raça perillosa que anava deslligat i va mossegar a dues persones i malferir un altre gos que passejava amb el seu amo. 


Els Mossos van obrir diligències i es va ordenar la confiscació de l’animal perillós que, segons va donar a conèixer el regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna, està en quarantena i en custòdia a una gossera, en espera del que decideixi el jutge. El propietari de l’animal també serà denunciat perquè no tenia ni papers, ni vacunes, ni la llicència preceptiva i a més anava lliurement pel carrer sense cap control. 


Mentre que els veïns constantment es veuen obligats a trucar a la policia perquè “són constants els actes violents” que protagonitzen els ocupes i els traficants que venen a la zona. Des de l’Ajuntament tornen a repetir que “no podem entrar a sang i foc en una casa ocupada” com deia Pruna en el darrer ple, reconeixent que es limiten a identificar i controlar la zona que, com va afegir l’alcaldessa és un punt de control preferent. 


Els veïns repeteixen que “malgrat tenir més vigilància, la policia no hi és sempre” i és quan aprofiten els ocupes per fer de les seves. Per això diuen que “algun dia hi haurà una desgràcia i ningú voldrà la responsabilitat, però la tindran”. 


D’altra banda, ajuntaments més conscienciats amb la problemàtica de les ocupacions, com per exemple el de Mataró, ha buscat fórmules alternatives per desallotjar cases i locals ocupats. A través dels serveis municipals redacten informes que demostren que hi ha problemes de salubritat i seguretat als immobles ocupats, i per això procedeixen a demanar permís al jutge per executar un desallotjament. Amb aquest sistema, les ordres judicials arriben amb celeritat sense necessitat de celebrar vistes ni tràmits que s’eternitzen. Així, la Policia Local de Mataró ja porta fins a una desena de desocupacions, amb la col·laboració de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.