Comencen els treballs contra la plaga de la processionària del pi

El contacte d'aquest insecte amb humans o animals domèstics pot causar reaccions al·lèrgiques greus
|

Amb aquest inici d’any, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, ha de treballar en com eliminar o erradicar el màxim possible la plaga de la processionària del pi que en diferents zones d’Arenys de Mar és tan comú durant aquests mesos. El contacte amb humans o animals domèstics pot causar reaccions al·lèrgiques greus. Fa unes setmanes, a diferents indrets de la vila, es van començar a veure per primer cop aquest any aquest tipus d'eruga. L'Agenda ha pogut parlar amb la regidora de Medi Ambient, Ona Curto, per saber quins passos s’han realitzat fins al moment i quins seran els següents durant les setmanes vinents.


Image 6487327 (1)


En primer lloc, s’ha volgut atendre a zones segons el criteri, algunes són d’alt risc, altres zones de risc moderat i per últim de poc risc. Aquest criteri s’ha marcat segons la freqüència de mobilitat de persones, punt important els infants i també animals. Un exemple clar de risc alt seria la pineda del pati de l’Escola Joan Maragall i un risc baix serien els laterals de l’autopista. Una vegada s’ha catalogat aquest ric es duen a terme mesures de caràcter preventiu amb injecció de productes fitosanitaris als troncs dels pins mitjançant el sistema d’endoteràpia. Amb això, no s’haurien de crear bosses de processionària. L’altre punt és la retirada de bosses de les copes dels arbres, com per exemple a la primera platja, Camí del Mar, Can Quintana o la platja del Cavaió que s’ha portat a terme durant el mes de gener i febrer.



Finalment, han aplicat anelles amb bosses als pins no accessibles i de zones d’alt risc. S’han col·locat quatre a Sant Elm, un a Bellavista, un al Parc del Cucurull, també al Parc dels Països Catalans i a Can Quintana. Ara la Regidoria es troba a l’espera de poder col·locar algun més, sobretot a la zona de Lourdes. Juntament amb aquests mètodes, retirada i col·locació d’anelles, s’ha senyalitzat zones amb presència de processionària. Recordem que aquest cuc del pi es desplaça en grups, a manera de processó. I al mes d’abril o maig comencen a volar els nous exemplars de la papallona nocturna ‘Thaumetopoea pityocampa’.