La gestió dels horts urbans canviarà pel fracàs de la primera experiència

Només s’utilitza una de les parcel∙les i l’espai presenta un estat de deixadesa
|

La imatge dels últims mesos de la zona dels horts urbans és sinònim d’un estat degradat, amb un ús gens adequat de l’espai i d’absoluta deixadesa. Unes parcel·les que es van concedir a particulars i entitats d’Arenys de Mar l’abril del 2018 i que després de quatre anys no ha funcionat com marca el reglament. Ara l’Ajuntament busca un relleu i crear un nou concurs per adjudicar-les i sobretot modificar alguns dels punts de les bases d’aquest reglament. 


Actualment, aquests horts urbans, una iniciativa pensada perquè fos una eina d’ús social, ambiental, educatiu i terapèutic, solament funciona una de les setze parcel·les adjudicades aquell any 2018. 


Horts urbans   còpia

L’única parcel·la que s’utilitza té aquest curiós aspecte.


Una adjudicació realitzada per dos anys, però que s’ha anat allargant en el temps, fins a trobar-se amb la situació que s’ha fet per un període final de quatre anys. En un primer moment s’havia de finalitzar l’abril del 2020, però es va fer una pròrroga d’un any i posteriorment d’un més, fins a l’abril del 2022, ja que els concessionaris van demanar aquestes dues pròrrogues derivades del poc ús que han tingut a causa del confinament per la covid. 


L’Ajuntament durant aquests quatre anys ha tingut problemes perquè es fes un bon ús d’aquest espai, pel fet que el reglament deixava buits, sobretot pel que fa a possibles relleus o d’un mal ús. Però sobretot considera que alguns adjudicataris no han actuat seguint les condicions i compromisos que es van adquirir al seu moment. Recordem que al primer concurs, es va quedar gent d’Arenys de Mar fora d’aquestes adjudicacions. 


Aquest estat degradat s’ha anat veient i agreujant amb el pas dels mesos. L'Ajuntament havia de fer la supervisió d’aquestes parcel·les, amb una inversió a l’inici, solucionant dificultats i qüestions que han anat sorgint amb el pas del temps, com el talús que deixava residus, les casetes o el sistema de rec a més d’arranjar l’espai en dues ocasions. 


Ara, s’ha notificat als usuaris que han d’abandonar l’espai i la Regidoria de Medi Ambient, amb Ona Curto al capdavant, està elaborant un nou concurs per donar les noves concessions en les properes setmanes. Els nous usuaris de les parcel·les es trobaran un reglament diferent, basant-se en l’experiència viscuda posant èmfasi en el relleu, ja sigui per renúncies o per mal ús. 


També es vol crear una llista d’espera per fer més àgil el relleu de les parcel·les, treballar l’element ambiental i de proximitat, que sigui una adjudicació d’un any prorrogable a dos, i donar una imatge d’aquesta zona diferent de la que es veu en els últims mesos.