Una trentena de refugiats d’Ucraïna s’estableixen a Arenys per la guerra

Es tracta majoritàriament de dones amb els seus fills que ja han estat escolaritzats
|

El 20 de febrer quedarà marcat com el dia de l’inici de la invasió d’Ucraïna de les tropes russes. A partir d’aquella data, els països es van mobilitzar i Arenys de Mar ha estat poble d’acollida. Dos mesos després, han arribat 33 persones a la vila, 16 adults i 17 nens, una xifra que en els últims dies s’ha incrementat, però no es pot concretar encara, segons explica l’alcadessa Annabel Moreno a L’AGENDA. 


Aquests nens que han arribat a Arenys de Mar ja estan escolaritzats, dos a secundària, tretze a infantil i primària i tres a l’escola bressol Els Colors. Tots ells han tingut accés a beca menjador. Els nous menors que arriben, ja s’està tramitant que puguin iniciar aquest tercer trimestre a l’Escola Sinera o a l’Institut els Tres Turons. 


Ucraina   voluntaris arenys

El primer grup de refugiats portats a Arenys per voluntaris.


L’altra atenció important ha estat obrir per a tots ells les classes de català i castellà a l’Escola d’Adults. De moment són catorze i també ja es treballa en nous torns d’horaris i nous alumnes. 


En un primer moment, aquesta població ucraïnesa és atesa per part de Serveis Socials, amb un seguit d’accions i també informats de la tramitació de la documentació necessària per a aquest temps que es trobaran d’acollida, ja sigui per la tramitació del NIE a més de l’empadronament i targeta sanitària. Tots ja es troben empadronats en cases de famílies arenyenques. 


Posteriorment, tots han demanat hora a la Fira de Barcelona, centre neuràlgic dels ucraïnesos que han arribat per tramitar els permisos de residència i de treball. En els últims dies han agilitzat molt el temps d’espera, i alguns ja tenen cita per l’inici del mes de maig. 


L’Ajuntament va crear una taula de treball amb Serveis Socials, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i regidors on es duen a terme reunions periòdiques per establir les necessitats de les persones que han arribat a Arenys de Mar. 


L’Ajuntament des d’un primer moment, amb alguns entrebancs administratius, ha portat a terme accions, com la concentració davant l'Ajuntament, ha establert diàleg constant amb les persones residents fa temps d’aquell país a Arenys de Mar i va engegar recollida de roba, productes de primera necessitat i menjar. 


A més, diferents particulars van engegar diferents comitives fins a Polònia per portar material i poder portar cap a Arenys de Mar refugiats. 


També s’està preparant la celebració d’una futura trobada amb totes les famílies refugiades per donar la benvinguda a totes elles a Arenys de Mar i s’està treballant que qui vulgui participar de les entitats esportives ho puguin fer.