Els nens sahrauís tornaran a fer estada a Arenys de Mar al juliol

L’associació que organitza el projecte necessita més famílies d’acollida aquest any
|

Després de l’aturada dels dos anys de pandèmia, aquest any l’associació Arenys amb el Poble Sahrauí reprèn l’activitat i ha començat ja les gestions per portar fins a la nostra vila un grup de nens sahrauís, que arribarien l’última setmana de juny o a principis de juliol per quedar-s’hi dos mesos. Això sí, reconeixen que l’aturada els ha fet molt de mal i que es troben amb la necessitat de buscar més famílies d’acollida


Enguany tampoc no els ha ajudat la declaració del govern espanyol, que implica que el Sàhara és una comunitat del Marroc, però no un país. “Ha estat una decepció, perquè sempre han pensat que podrien tornar al seu territori. Entristeix, perquè després de tot el patiment que han viscut als campaments, penses: quin sentit té? Els nens no són gaire conscients, però les famílies, sí”, diu la responsable de la coordinació del projecte ‘Vacances en pau’ a Arenys de Mar i a Arenys de Munt, Marta Farrés, que ha afirmat que vindran nens amb uns vuit anys, però que enguany no en tindrem cap de la franja d’entre 8 i 12. 


Rebuda dels nens saharauis estiu 2004  2 xs

Rebuda dels nens sahrauís a Arenys l’any 2004. Foto: Xavi Salbanyà


Farrés també reconeix que se’ls ha tirat el temps a sobre i “anem tard”, però que ja han parlat amb els Ajuntaments per buscar suports. “Els altres anys, quan parlàvem dels sahrauís ja tothom sabia qui eren”, lamenta. 


La pandèmia els ha afectat negativament, com a tantes altres entitats. “Allà la situació sanitària és la que és, i teníem por que algú portés el virus cap allà. Hem estat aïllats molt de temps, no sortia ni entrava ningú als campaments, i amb els projectes sanitaris cancel·lats. De fet, tenim algun nen pendent d’operacions a hospitals catalans que encara no s’han pogut fer”. 


Ara han de tornar a explicar el projecte a escoles i centres de salut. “Ja teníem el circuit sanitari molt lligat”, explica, “comptàvem amb connexió directa a determinats hospitals, els metges ja els esperaven i els feien revisions molt completes”. Ara han canviat pediatres i personal del CAP, amb la qual cosa desconeixen la iniciativa. 


Un cop tinguin tancat el nombre de famílies acollidores, els responsables de l’associació iniciaran una sèrie d’entrevistes amb les famílies. Aquestes s’han de comprometre a seguir les revisions sanitàries (només anar a l’hospital, donat que les cites i els metges ja estan prèviament gestionats per l’associació). 


Els sahrauís tindran una reunió setmanal de famílies, que els va molt bé perquè es retroben amb altres companys. “Els primers dies són complicats, sobretot per a nens que venen per primera vegada”, diu. Aquelles famílies interessades a acollir un nen sahrauí poden trucar al telèfon 636 599 373.