Mercè Ginesta és la nova directora dels Serveis Socials i la residència

Millorar l’atenció domiciliària i al sensellarisme seran dues de les principals prioritats
|

Mercè Ginesta

Des del passat 11 de maig, Mercè Ginesta és la nova directora de Serveis Socials, a més de coordinar la residència geriàtrica municipal, substituint a Montse Altès, que es va jubilar després de treballar durant més de quaranta anys en aquest servei. La nova directora coneix el sector, ja que ha treballat dins d'aquest àmbit a l'Ajuntament de Pineda de Mar. 


L'àrea de Serveis Socials necessita un gir amb un clar objectiu: arribar a totes aquelles persones que ho necessiten. En una entrevista a El Dominical de Ràdio Arenys, Ginesta ha explicat que, després del seu nomenament, ha dedicat els primers dies per veure la situació i a analitzar els moviments que s'hauran de fer. Afirma que hi ha un gran equip de professionals, amb temes urgents i complexos que s'hauran de treballar en els mesos vinents. 


Mercè Ginesta.


Ginesta admet que la feixuga burocràcia i gestió de tràmits administratius suposen una problemàtica per al servei i considera que s'hauria de fer un reset, parar i revisar aquests processos per tal de poder simplificar-los. També destaca que hi ha una manca de personal i de no destinar diners suficients en algunes prestacions. 


Arenys de Mar té diferents problemes per solucionar i buscar la millor opció. Una de cada cinc consultes a la síndica són relacionades amb l'àrea de Serveis Socials. Un dels grans aspectes és l'atenció personal domiciliària, on s'està avaluant quina és la situació a Arenys de Mar per cobrir les necessitats demandades. Ara mateix a la vila s'atén a una seixantena de persones, amb una important llista d'espera que va en funció de la urgència de cada cas. Una llista per tal d'accedir o per revisar que volta entre les 35 i 40 persones, sigui per iniciar aquesta atenció o per poder disposar de més hores del servei. 


En l'actualitat hi ha el dret a la dependència depenent del grau, ja sigui de l'1 al 3, això tindrà dret la persona a unes hores d'atenció a la llar; per l'altra banda, la persona encara sense reconeixement de dependència reconegut i esperant procediment de valoració. Aquest segon punt és greu la situació que es viu, pel llarg temps d'espera i per la disponibilitat que cada municipi en té. Un recorregut que comença amb la primera visita on ja s'aixequen mecanismes de suport, amb una primera acollida i ja es fa una primera avaluació. 


Un dels punts que la nova directora també està analitzant és la situació de les persones sense sostre, amb l'hivern i el fred a tocar d'aquí a uns mesos i estudiant quina és la xifra més o menys exacta. Alguns d'ells són persones estables que viuen a Arenys de Mar, altres són més nòmades i van canviant de municipi. En moltes ocasions, es tracta d'una situació que no volen l'ajuda i són situacions prou freqüents dins del context actual de la societat. 


Mercè Ginesta també s'encarrega de la coordinació de les tasques de serveis socials de la residència geriàtrica, amb el hàndicap de la gran llista d'espera per accedir i amb un edifici molt necessitat d'una important rehabilitació, però amb prou possibilitats de semblança a una llar.