S'ha mort Ángel Lozano, el ‘secretario’ municipal

Contrapoder incòmode dels alcaldes, la seva etapa final va estar marcada per ser condemnat a pagar 1,6 milions d'euros a l'Ajuntament​
|

L'exsecretari de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, Ángel Lozano Pérez, va morir la setmana abans de Nadal. De la seva defunció en van transcendir pocs detalls per desig exprés del difunt. Lozano va ser secretari municipal durant gairebé 40 anys, començant la seva tasca a Arenys de Mar abans del període democràtic. Conegut amb el sobrenom de “el secretario”, la seva trajectòria sempre a l'ombra de l'activitat política va tenir dues etapes a destacar. 


Secretario 2  xs

Ángel Lozano, en una imatge d'arxiu. Foto: Xavi Salbanyà. 


La primera fins a mitjans dels anys noranta del segle XX, quan feia ús del seu poder plenipotenciari sobre l'organització municipal. A banda de ser el fedatari públic de l'Estat, també controlava la totpoderosa àrea de Recursos Humans. Per aquest motiu, es va convertir en un contrapoder incòmode per a tots els alcaldes. A partir dels noranta, se li van començar a retirar atribucions —externalitzant l’assessorament jurídic o contractant un cap de Recursos Humans—, tot i que va conservar bon part de la seva influència.


Tanmateix, el final del seu servei va estar marcat per les dues sentències del 2011 desfavorables a l'Ajuntament per la catalogació al PEPPA de can Mollfulleda i l'expropiació de la plaça de Salvador Espriu, davant del cementiri. En total l'Ajuntament va haver de pagar 2,4 milions d'euros. Lozano que exercia la defensa municipal, no es va presentar als judicis. El 2012, el consistori es va querellar contra ell per no haver defensat els interessos municipals i, després de diversos recursos desestimats, va ser condemnat a retornar-li 1,6 milions d'euros. Es desconeix l'estat del cobrament en el moment de la seva defunció.