Escàndol per la descoberta d’un frau elèctric comès per l’Ajuntament

El desgavell tècnic municipal castiga la imatge d’Arenys i llastra el futur
|

Arenys de Mar ha estat notícia els darrers dies a tots els mitjans de comunicació per un fet insòlit: la llum de l’edifici Xifré estava ‘punxada’ il·legalment i connectada a un comptador d’obra des de fa més de deu anys. Els tècnics d’Endesa també van denunciar irregularitats a l’edifici Sert, on hi ha el Centre Espriu, als mòduls de Can Nadal i a l’enllumenat públic de l’entorn. El 21 de març uns tècnics d’Endesa es presentaven a l’edifici Xifré amb la intenció de tallar la llum en detectar que disposava d’una connexió fraudulenta, sense comptador. No ho van poder fer perquè hi ha les ambulàncies del SEM que són un servei d’emergències essencials, però va esclatar la polèmica.


Llum xifré   xs

El generador posat després del tall de llum d’Endesa. Foto: Xavi Salbanyà. 


Segons informa la companyia elèctrica, aquest frau podia venir del 2010, però asseguren que el 2013 ja van donar avis al tècnic responsable de l’Ajuntament, l’enginyer municipal. Segons va explicar l’alcaldessa, Annabel Moreno, indignada, el tècnic ho tenia tot a punt per legalitzar-ho des del 2022, però no havia arribat a presentar mai la documentació. També va argumentar, segons fonts municipals, que els darrers deu anys hi ha hagut diversos projectes que no s’han tramitat i que tenia constància de la situació irregular i que estava pendent de solució.


D’aquí que Moreno decidís obrir una investigació per determinar la responsabilitat del funcionari, que fa més de 30 anys que treballa a l’Ajuntament i que en el passat ja va ser sancionat per un altre afer. No es descarta que els fets acabin en un expedient sancionador i que se li reclami a aquest tècnic els diners de més que haurà de pagar l’Ajuntament. La solució immediata va ser contractar generadors per donar llum a l’edifici Sert i als mòduls de Can Nadal, que sí que van quedar amb la llum tallada. A banda, l’alcaldessa es va reunir amb els responsables de la companyia elèctrica per buscar solucions al que va qualificard’un fet molt greu”. El primer pas serà pactar el pagament dels imports endarrerits, que de moment seran dels darrers tres anys perquè Endesa encara no ha fet els càlculs del deute global. L’alcaldessa declarava que “si els polítics no podem confiar en els tècnics, ja podem plegar”.



La part positiva de la polèmica, segons va destacar Moreno, és que es podrà procedir al trasllat de l’estació transformadora per procedir a l’ampliació del CAP, que tindrà un cost de 100.000 euros. Amb aquesta obra, l’Ajuntament podrà donar d’alta un comptador únic per a tots els serveis que costarà més de 15.000 euros, però que suposarà un estalvi. Aquest ha estat l’últim episodi de desídia dels tècnics municipals ha estat la gota que ha fet vessar el got del desprestigi de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. El darrer nyap descobert pels tècnics d’Endesa ha avergonyit el govern municipal i a tots els arenyencs després que els fets apareguessin als mitjans de comunicació del país.


Aquesta vegada ha estat l’enginyer municipal qui ha badat, però aquesta mala praxi que ha posat el nom d’Arenys en el mapa dels sapastres de Catalunya s’afegeix a una llarga llista de nyaps i errors enormes que es remunten a l’època de l’exsecretari municipal Ángel Lozano condemnat a tornar a l’Ajuntament més d’un milió d’euros per no presentar-se en la defensa d’un litigi contra el consistori. Aquella inèdita i dura sanció no ha corregit d’altres actuacions més que discutibles en el si de l’Ajuntament i que han costat diners, temps i prestigi a Arenys sense que hagi tingut conseqüències pels seus autors. A continuació enumerem algunes de les més notòries.


Obres sa clavella   xs

El clavegueram de sa Clavella peta poc després de les obres. Foto: Xavi Salbanyà.


Mantenir durant anys fins a 51 contractes caducats de serveis essencials com el manteniment de l’enllumenat públic, la nete-ja d’edificis municipals. En aquests dos casos s’han pagat fins a cinc milions d’euros sense contracte durant 10 anys.


Trigar més de dos anys a redactar el contracte de la recollida de la brossa, amb el consegüent impacte econòmic en els impostos dels ciutadans i el retard en el compliment de la normativa de selectiva. Només s’hi va presentar una empresa en el darrer minut perquè cap altra ho veia clar. Tot i això, el tècnic va ser premiat amb un permís de tres mesos de vacances.


El contracte a la baixa del clavegueram del rial de Sa Clavella ha sortit car perquè s’ha tornat a espatllar al cap de poc temps d’acabar les obres.


Les obres de renovació del paviment del carrer de l'Església va ser un nyap perquè es va haver de refer igual que al carrer del Turó.


El contracte de les escoles bressol ha trigat tres anys i preveu un augment de sou de les treballadores, però no s’augmenta la dotació econòmica per poder-ho dur a terme i podria quedar desert o que els nens tinguin un servei més precari. 


L’interventor municipal, en el seu informe, aflorava greus irregularitats en el funcionament de l’Ajuntament que no s’han resolt.


La càmera que ha multat més de 600 vehicles de forma incorrecta davant de l’estació de tren no ha tingut una comprovació ni seguiment per part dels tècnics municipals.


Tot això genera un dubte important de futur que hauran de tenir en compte els partits polítics sobretot quan parlin en la campanya electoral de municipalitzar serveis com la recollida selectiva, la neteja d’edificis públics, la gestió de l’aigua o de l’habitatge públic i les escoles bressol, entre altres. Si actualment la maquinària municipal no és capaç de fer bé la feina ordinària que tenen assignada ara, es fa difícil pensar que podran gestionar serveis tan bàsics i importants per al funcionament ordinari de la vila.


Cal una revisió en profunditat de les capacitats dels efectius municipals per abordar una regeneració que permeti tirar endavant l’Ajuntament amb garanties perquè està clar que amb el que tenim ara només podem comptar els dies per descobrir la pròxima pífia.