Els trasters habitats al Pla dels Frares amaguen una situació infrahumana

L’espai ínfim on es cuina i viuen persones marginades reclama una actuació d’emergència
|

Els pisos socials que gestiona la Generalitat al Pla dels Frares disposen d’uns trasters on viuen un grup indeterminat de persones, majoritàriament joves, en condicions infrahumanes. L’AGENDA ha pogut visitar aquest indret, dies després que ho fessin tècnics de l’Agència Catalana de l’Habitatge i de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, i ha comprovat les condicions deplorables en les quals viuen aquestes persones.


Pàrking pla dels frares11   xs


L’entrada a aquests trasters es fa des del pàrquing que sempre està obert malgrat disposar de portes. El passat mes de setembre es va procedir a l’arranjament d’aquestes portes perquè es poguessin tancar, però de seguida algú va tornar-les a bloquejar perquè quedessin obertes sempre. Aquest aparcament sembla un museu de vehicles. Una vintena de cotxes tenen matrícules antigues, són models de fa 30 o 40 anys i estan coberts de pols i amb aspecte d’haver estat abandonats. Alguns d’aquests cotxes estan plens de trastos, des de mobles a matalassos o roba, com si algú els utilitzés com a armaris. Molts racons del pàrquing també estan bruts o amb trastos vells de tota mena.


A mesura que el visitant baixa a la segona planta de l’aparcament, es percep una forta pudor de pixum. Hi ha dues zones de trasters. Una és accessible perquè no té pany i és la que dona als trasters habitats. En un passadís d’un metre escàs d’ample on es troben diverses portes metàl·liques numerades, algunes tenen el pany trencat i d’altres disposen d’un cadenat. L’espai interior és ínfim i l’única ventilació són uns petits foradets que hi ha a les portes.


Pàrking pla dels frares 16  xs


Per això els seus habitants prefereixen dormir amb la porta oberta. Al passadís es poden veure plats, restes de menjar, alguna paella, roba, una petita tauleta, una cadira, entre altres objectes. Els ocupants d’aquest lloc infrahumà cuinen i mengen aquí, malgrat l’alt risc que comporta. A més, les portes d’emergència estan bloquejades de forma que si es produís un incendi, els cubicles es convertirien en una ratera.


El dia que L’AGENDA va visitar aquest indret, un dels trasters tenia penjat una mena de bandera i darrere hi havia una cadira, roba i tot l’aspecte d’estar habitat. Fonts municipals assenyalen que als trasters hi podrien estar vivint unes vuit persones. Veïns dels habitatges socials consultats expliquen que els habitants d’aquest inframon són joves, alguns dels quals havien estat acollits per la Generalitat perquè van arribar sent menors migrants no acompanyats i que ara no tenen residència ni documentació per poder treballar.


Pàrking pla dels frares2  xs


Alguns dels trasters han estat llogats com a habitatge pels veïns de l’edifici per fer negoci de la misèria. D’altres veïns assenyalen que el pàrquing i els seus racons s’utilitza també per vendre droga i això explicaria algunes de les baralles que s’han registrat, fins i tot amb ferits d’arma blanca. El fet que aquestes persones resideixen de forma totalment indigna en els trasters facilita que s’assabentin quan un dels pisos socials queda buit. Com que estan fora del circuit oficial de demanda d’habitatge, intenten ocupar els pisos il·legalment. Aquesta situació provoca que l’Agència Catalana de l’Habitatge hagi de tapiar els pisos, com ha passat aquest mes d’octubre, per evitar l’ocupació a l’espera dels nous inquilins.


La Generalitat s’ha compromès a resoldre la situació inhumana que es viu al Pla dels Frares i ha instat al jutjat perquè ordeni el desnonament. Però ja ha passat més d’un mes i el problema continua. En casos com aquest d’emergència humanitària o per insalubritat, les actuacions s’han realitzat de forma immediata. Un cop es desallotgi es precintarà el pàrquing per netejar els trasters. Els blocs socials dels Frares tenen 68 pisos, 9 dels quals els gestiona l’Ajuntament. Tenen una superfície d’entre 36 i 76 m². El pàrquing té 82 places, hi ha 26 trasters i dos locals comercials tancats.