Lʼany 2023, les baixes per malaltia van costar 300.000 euros a les arques municipals

​Un 15% de la plantilla de funcionaris de l’Ajuntament està de baixa mèdica
|

Sorprenent revelació de l’alcalde, Estanis Fors, després d’una afirmació del portaveu del PSC, Ramon Vinyes, pel que fa a l’elevat nombre de baixes laborals que ha de suportar el Consistori i que trasbalsa el funcionament municipal. Sospiten que moltes d’aquestes baixes mèdiques són fictícies i des del govern municipal ja han demanat a la mútua Asepeyo i al Comitè d’Empresa que aportin una solució a un greu problema, que cada any costa 300.000 euros als ciutadans.


Ajuntament   carlos cano

LʼAjuntament té més de 34 treballadors de baixa.


Els socialistes van denunciar al programa El Dominical de Ràdio Arenys que hi ha treballadors que fan feina i estan de baixa. A més, van criticar que no se substitueixin les baixes prolongades, com la del tècnic d’esports, va dir Jordi Muñiz “que fa dos mesos que està de baixa, el que perjudica la gestió esportiva dels clubs”. Ramon Vinyes va afegir que a Arenys de Mar “l’absentisme laboral és un greu problema, quan la mitjana a l’Estat és del 5%”. A casa nostra és del 15% d’una plantilla de 225 funcionaris, va reconèixer l’alcalde. Això és el doble de la mitjana de Catalunya.


Estanis Fors va afirmar que, de les baixes laborals que suporta l’Ajuntament, “un 40% són fictícies” o sigui, baixes fraudulentes que no es poden controlar. Així, explica que “hi ha mals d’esquena i casos d’estrès que s’allarguen setmanes” i fins i tot “hi ha gent que allarga la baixa fins a set mesos, es dona d’alta dos dies abans de les vacances, les gaudeix i després torna a estar de baixa”. El govern creu que aquests casos s’haurien d’investigar, i per això va demanar una reflexió al Comitè d’Empresa. A canvi, han començat a propiciar que col·lectius que ara no volen treballar els caps de setmana perquè cobren el mateix, com per exemple policies, brigada municipal o geriàtric, tinguin un plus econòmic. “Així també ens estalviem molts mals d’esquena que comencen el divendres a la tarda”. Amb tot això, s’intenta arribar a un acord amb el personal municipal per pal·liar aquestes deficiències.


Altres fets que provoquen alteracions al servei municipal i que està pendent d’una transformació és el teletreball que es va instaurar durant la pandèmia, però que alguns funcionaris han perpetuat. “Una cosa és la conciliació familiar —diu Fors— per la qual oferim un dia de teletreball a la setmana” i l’altra és quasi no aparèixer per l’Ajuntament. “És molt feixuc que quan necessites parlar amb un funcionari ho hagis de fer a través de videoconferència” un sistema que fa alentir l’administració, segons Fors. Aquesta problemàtica, potser no tan accentuada, també afecta la resta d’ajuntaments. Per això, la Diputació ha iniciat un estudi sobre l’absentisme laboral a les institucions públiques. Cal recordar que els funcionaris no poden ser acomiadats com es podria fer en una empresa privada.