El futur de la seu del CDIAP d’Arenys de Mar penja d’un fil

La ubicació actual als mòduls de Can Nadal és totalment insuficient i l’eterna promesa d’un canvi fa perillar el servei
|

Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) es va instal·lar a Arenys de Mar l’any 2008 en l’actual ubicació dels mòduls de Can Nadal. D'aleshores ençà, el servei ha crescut fins a 2.300 infants i famílies que són ateses, 400 a l’antena nord que abasta entre Llavaneres i Calella i entre 100-110 d’Arenys de Mar.


Antònia Martínez CDIAP   xs

Antònia Martínez, responsable de l'antena nord del CDIAP. Foto: Xavi Salbanyà. 


La ubicació és totalment insuficient i l’eterna promesa d’un canvi fa perillar el servei, donant un ultimàtum a l’actual govern, trobant diferents problemàtiques com humitats, canvi de temperatures, problemes i talls de llum, mancança d’espai i sobretot l’episodi reiterat del mal funcionament de l’ascensor. La direcció del centre considera des de fa temps que la provisionalitat ha de finalitzar i aquesta urgència va fer començar els tràmits de trasllat cap a Mataró.


La reunió de les últimes setmanes ha fet canviar el panorama i Antònia Martínez, responsable de l’antena nord del CDIAP de la Fundació Maresme, va explicar al programa El Dominical de Ràdio Arenys que esperen formar part del trasllat del futur Casal Sant Vicenç. Una compra que ja té taxació i es trobaria al voltant d’1,5 milions d’euros. Amb aquesta adquisició, el CDIAP, el Centre Obert Tallaferro o els caus veurien al fi aquest canvi tan desitjat. Es tracta d’un edifici de 1.800 metres quadrats i 4.000 metres quadrats de parcel·la. Aquest primer pas s’ha fet i ara serà moment de la viabilitat de la compra i el pla d’usos.


El CDIAP veu aquesta opció com una bona alternativa, però desconeixen els tempos i l’equip porta molt desgast, considerant a més que l’espai actual dels mòduls no és confortable. El CDIAP és un servei que ajuda a més de 50.000 infants de 0 a 6 anys per tota Catalunya, amb una missió multidisciplinària de prevenció i donar ajuda motriu, de llenguatge o emocional. Aquest servei ambulatori i gratuït treballa a partir d’una demanda, de l’entrevista amb la família, el motiu de preocupació de l’infant, visita, problemàtica, valoració i trobar l’especialitat requerida per trobar el millor pla d’actuació. Amb tot aquest panorama crític, el CDIAP sembla que es mantindrà a Arenys de Mar com a seu de l’antena nord, però volen que l’emplaçament sigui clar i confirmat per aquest 2024. L’any 2020 va ser un punt d’inflexió i ja van instar a un canvi urgent davant un espai que no és l’adequat per famílies que es troben amb una situació de vulnerabilitat.