Un exencarregat del Calisay ofereix cedir el seu fons documental i històric

​Francisco Raffo té gravacions de les destil·leries i ampolles de la Segona República
|

Francisco Raffo, un extreballador de les destil·leries Calisay que ara viu a Cadis i que va treballar a la fàbrica entre el 1974 i 1994 va fer una crida a través de les xarxes socials per proposar fer la cessió del seu fons documental i històric. Una gestió que ja havia intentat amb l’anterior govern, però que, segons va assegurar no va fructificar “per malentesos”. Raffo assegura que disposa de diverses gravacions en vídeo, quadres, documentació i fins i tot ampolles de Calisay que daten de la Segona República. Tot un material que està disposat a cedir, sempre que se li abonin les despeses del trasllat de les caixes des de Cadis a Arenys. Assegura que ja ho va provar en l’anterior mandat d’ERC, però “va haver-hi un malentès i es pensaven que jo volia cobrar diners” pel fons.


Calisay   fc

Inscripció que va deixar Raffo al pati del Calisay.


L’extreballador va ser representant sindical a l’empresa i va poder viure fins al final la desfeta que va suposar fins al 1998 quan l’empresa RUMASA la va adquirir per traslladar-la a Sant Boi de Llobregat. Poc després va caure en mans de l’empresari Pere Rovira. Raffo no només va poder viure el tancament de l’empresa a Arenys de Mar, sinó que va ser de les darreres persones que hi van estar, i per això es va poder moure’s amb llibertat per les instal·lacions i prendre imatges de totes les dependències. A més, va anar guardant fotografies i altres documents que ara vol cedir al poble d’Arenys.


El treballador va explicar que va poder fer gravacions de tot el procés de fabricació del licor Calisay: la sala de destil·lació, l’etiquetatge i els laboratoris, que s’ubicaven on ara hi ha la seu de Ràdio Arenys. Fins i tot explica que va poder fer fotos del procés de tallatge de les herbes que s’utilitzaven per a la fórmula magistral del licor. Raffo, també va afegir un punt de misteri a un dels grans interrogants al voltant del Calisay, la fórmula que durant tants anys havia estat el tresor més preuat de la família Mollfulleda, els impulsors arenyencs de la licorera. “No tinc la fórmula, però disposo de molta informació” va reconèixer.


Segons va explicar, en l’actualitat ho té tot emmagatzemat en caixes. Uns 245 objectes que, segons calcula, per enviar a Arenys des de Cadis tindrien un cost superior als 100 euros, que hauria d’assumir l’Ajuntament. A més, disposa d’un inventari detallat de tot el material “tal com em va demanar l’anterior regidor Josep Maria Pruna” que també va reclamar que fos quantificat. Lamentablement, explica “l’anterior govern no va acceptar la meva oferta”. Ara, però, Raffo ha tornat a oferir el seu fons històric i pel que sembla ha trobat millor predisposició des de l’Ajuntament. L’extreballador vindrà des de Cadis per passar uns dies a Arenys i aprofitarà per entrevistar-se amb l’alcalde, Estanis Fors i presentar-li el seu fons que, repeteix “el vull cedir, no el vull vendre”.