Les ordenances fiscals del pròxim 2025 contemplen una nova pujada de la taxa de residus. Aquest any ja s’havia apujat un 15% per a particulars i un 35% als comerços i per l’any que ve s’incrementarà un altre 15% i 40%, una nova pujada que ha despertat crítiques de l’oposició i queixes de la ciutadania. Això suposa que els particulars pagaran 24 euros més en el rebut de la brossa, fins als 183,7 euros. En els darrers tres anys, la taxa de les escombraries de les famílies s’ha apujat un 58,7%, és a dir, 68 euros.
Arenys de Mar, de fet, no és l’únic municipi que apuja el preu d’aquesta taxa. Altres Ajuntaments arreu també ho tenen previst o ja ho han aprovat, com és el cas de Calella que ho fa un 18,5% o Tordera fins a un 61% com a exemple de municipis propers. El motiu es troba en el fet que l’any 2025 entra en vigor la directiva europea que obliga la ciutadania a fer-se càrrec del 100% del cost de la gestió dels residus. Això vol dir que les empreses i els consumidors han de cobrir el cost del tractament i reciclatge totalment amb l’objectiu que tant les empreses com els consumidors siguin més conscients dels costos reals del cicle de vida dels productes que es compren i consumeixen. Aquesta directiva europea s’aplica, en el cas de l’estat espanyol, a través de la Llei 7/2022 de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular. A aquesta normativa s’hi ha d’afegir també que cada vegada és més car portar els residus de rebuig a cremar a la incineradora de Mataró.
L’alcalde i regidor de Residus, Estanis Fors, remarca que aquest increment és el màxim que es farà amb vista que d’aquí a dos anys “podrà tornar a baixar” la taxa de residus. “El més important és tenir implantat el porta-a-porta a tot arreu de la vila i valorar el seu funcionament al cap d’un any per saber què fa cada casa perquè cada habitatge pagui pel que generi”, assenyala Fors, qui afegeix també que en la nova licitació del servei de la recollida selectiva podria haver-hi un canvi. Les àrees que es volien posar d’emergència en diferents indrets de la vila podrien passar a ser punts mòbils en què es pugui deixar els residus en unes hores determinades i després es recullin de manera que el municipi quedi lliure de contenidors.
Pel que fa a altres impostos, en les ordenances fiscals del pròxim any s’incrementarà l’Impost de Béns Immobles (IBI) segons l’IPC d’agost, que estava al 2,3%. Aquells habitatges que instal·lin plaques solars tindran una bonificació màxima de fins a 500 euros, quan aquest 2024 la bonificació establerta era del 50% en la quota íntegra de l’IBI durant cinc anys. D’altra banda, pel que fa a la plusvàlua dels habitatges, s’augmenta la bonificació del 75% al 80% en els casos de transmissions per herència de pares a fills, de fills a pares i entre cònjuges.