A Arenys, hi ha oberta la possibilitat de construcció a dues noves zones: el sector Lourdes-Sud2 (10,5 ha.), als marges de la llera del Rial de Sa Clavella, des de La Raureta fins a tocar de l’autopista, i el sector Bareu-Tronqueda (29,3 ha.), des de l’àmbit ja urbanitzat al Rial del Bareu fins a arribar sota l’autopista i fins al rial de Canalies. Urbanitzar un espai natural comporta impermeabilitzar bona part de la superfície que ocupa, a causa de l’asfaltatge dels nous carrers i l’extensió que ocuparien els mateixos edificis i si es parla d’una conca d’un rial, implica impedir la infiltració d’aigua de pluja i evitar que els aqüífers es reomplin.
En lila, els sectors de Lourdes i Bareu‑ Tronqueda, que són urbanitzables.
També significa que tota l’aigua que pot caure sobre aquesta superfície llisca rial avall fins a arribar al mar, augmentant el volum d’aigua que discorre pels carrers i el mateix rial i provocant rierades més intenses. Per tant, la coberta de vegetació ajuda a la infiltració i frena l’aigua, però si es continua amb aquests projectes d’urbanització, com-portarà la desaparició dels darrers espais verds del municipi, acomiadant-nos de la vegetació i la fauna pròpia d’aquests ambients i que ens identifica com a maresmencs, així com de tots els serveis ambientals que ens donen. En l’anàlisi de riscos naturals, el RISC es calcula com la multiplicació del PERILL (magnitud x freqüència), la VULNERABILITAT (els danys esperats en elements o llocs concrets) i l’EXPOSICIÓ (la quantitat de persones, béns i serveis afectats).
RISC = PERILL x VULNERABILITAT x EXPOSICIÓ.
El risc associat a una rierada és més alt si augmenta qualsevol d’aquests tres factors. La urbanització d’aquestes zones incrementaria el perill, ja que augmentaria el cabal dels rials i la velocitat de l’aigua. També augmentaria la vulnerabilitat (ja molt alta, amb escoles, llars d’infants i cases d’acollida a pocs metres). Això amplificaria l’exposició (ja que la quantitat d’habitants i béns exposats creixeria de forma considerable). Les zones més baixes dels rials, ja urbanitzades, serien, amb diferència, les més perjudicades.
Darrerament, hem pogut observar les conseqüències d’una mala planificació del territori i d’un urbanisme sense control a l’Horta Sud del País Valencià. A Arenys, davant els evidents riscos que comportaria la urbanització d'aquestes zones, és imprescindible que ens replantegem seriosament aquest model de desenvolupament urbà. Un model incompatible amb la preservació del patrimoni natural i paisatgístic, incompatible amb el manteniment de la nostra qualitat de vida, però també incompatible amb garantir la seguretat de les persones que viuen a Arenys i, en especial, a la vora d’aquests rials.