A Arenys de Mar i Arenys de Munt ha nascut una nova iniciativa que busca conservar, explorar i fer valdre les antigues mines d’aigua que han estat durant segles un element clau en el desenvolupament agrícola i urbà de la zona. El recentment creat Grup de Mines i Fonts del Maresme està format per tres entusiastes del patrimoni històric i natural que, amb el suport del grup de mines de Sant Feliu de Llobregat i altres col·laboradors, han iniciat una campanya per catalogar i estudiar aquestes estructures fascinants.
Una de les expedicions.
L’objectiu del grup no és només preservar les mines existents, sinó també obrir-les al públic mitjançant activitats com visites guiades, jornades de portes obertes i col·laboracions amb entitats locals. Actualment, el grup busca nous participants per ajudar en tasques d’exploració, documentació i divulgació. Tant si ets un amant de la història com si vols contribuir al coneixement del nostre patrimoni cultural, aquest projecte pot ser una gran oportunitat per submergir-te –literalment– en la història local. Els interessats poden contactar amb el grup a través d’Instagram a @fonts_mines_aigua, on publiquem descobriments, curiositats i activitats.
Una xarxa subterrània
Sota els nostres peus, entre Arenys de Mar i Arenys de Munt, s’amaga una autèntica xarxa d’enginyeria hidràulica. Aquestes mines d’aigua, construïdes a pic i pala durant els segles XIX i XX, canalitzaven aigua freàtica des de la serralada litoral fins a les masies i els camps de conreu i nucli urbà. Les galeries, que podien tenir fins a 2 km de longitud, estaven dissenyades amb un pendent suau per permetre que l’aigua fluís per gravetat cap a safareigs o basses.
Estructura d'una mina d'aigua.
Entre les mines més destacades hi ha la mina Sala, que connecta Can Sagrera amb els antics molins fariners. Malauradament, la manca de protecció patrimonial ha fet que moltes d’aquestes estructures quedin abandonades o es malmetin per l’expansió urbanística. Un exemple recent és la destrucció parcial d’una mina a causa de la construcció dels jutjats o de l’aparcament del Xifré. També hi ha exemples positius: l’Ajuntament d’Arenys de Munt va restaurar la mina de Can Cornell l’any 2011, i actualment subministra aigua potable a la població. Aquest tipus d’iniciatives són vitals per assegurar que aquest patrimoni no es perdi.
Un patrimoni centenari
Les mines d’aigua van tenir un paper fonamental durant els segles XIX i XX, especialment després de l’arribada de la fil·loxera el 1883, que va devastar els cultius de vinya a la comarca. Aquesta crisi agrícola va impulsar el canvi cap al regadiu, necessitant grans quantitats d’aigua per a nous cultius com la patata. Així, les mines es van convertir en una solució sostenible i econòmica per portar aigua als camps. El procés de construcció d’una mina era una feina titànica. Els miners treballaven en condicions extremes. Aquesta feina va ser clau per a l’agricultura del Maresme