El Sindicat de l’Habitatge assessora les famílies refugiades de Can Montal com a ocupes

L'ONG Diaconía els amenaça d'iniciar un procediment de desnonament de la casa
|

Les tres famílies refugiades que s’han quedat a la casa de can Montal, a la Riera, han decidit fer-se forts i tancar-se a dins, després de la manca de resposta de les administracions, a les que els havien demanat els visats per poder-se establir a Espanya, fugint dels conflictes que els han fet marxar de les seves llars. A partir d’ara, actuaran com a ocupes i ho faran assessorades pel Sindicat de l’Habitatge, a qui han demanat ajut. Després d’enfrontar-se a l'ONG Diaconía, que els havia de gestionar l’estada al país i integrar-los buscant-los pisos de lloguer que havien de pagar ells amb les feines que també els ajudarien a buscar.


Refugiats can montalt   xs

Refugiades que es troben ara com a ocupes a can Montal. Foto: Xavi Salbanyà. 


Diaconía els ha enviat un requeriment de desnonament, on els adverteixen que “iniciarem les accions judicials oportunes amb reclamació de danys i perjudicis que generen a l’entitat” i els avisen que poden ser condemnats a “abandonar l’immoble i pagar els costos del procediment”. Després del que expliquen haver patit intents de fer-los fora i intromissions a la seva intimitat per part de l'organització solidària, que va enviar els seus advocats a la casa, han decidit actuar com a ocupes. Diuen que abans tothom podia accedir a la casa i que, a causa d’haver-se trobat persones que deien venir de part de l'ONG regirant les seves pertinences a les seves habitacions i amenaçant-los judicialment, han optat per canviar les claus per accedir a la casa. A més, els marits dels tres nuclis familiars que estaven fora, han tornat amb les seves dones.


L'entitat que els acollia, Diaconía, tot i haver caducat el termini d’estada a l’estat espanyol, els va prometre tractar-los com a refugiats si es traslladaven a un hotel de Blanes, llogat amb la mateixa finalitat que a Can Montal. Algunes de les famílies que van accedir a marxar han intentat tornar infructuosament, perquè consideren que el servei que els presten no és l’adequat. Una d’elles explica que les condicions “són deplorables” i que el menjar no és el més recomanable per als nens. A més, la higiene en el nou emplaçament també té moltes mancances. Relaten que no es poden rentar la roba perquè no funciona el servei de bugaderia que els havien promès. “Tot el que ens van prometre, ho han incomplert”.


Donen detalls de “passar molt fred i no tenir mantes” o que no poden sortir a buscar feina perquè “no hi ha el servei de mainadera on deixar els nens, que ens van prometre”. Quan reclamen, la resposta diuen que és vexatòria i insultant. A més, denuncien que en repetides ocasions, “tornant a l’hotel hem trobat personal de l'ONG regirant l’habitació” el que consideren un fet delictiu. Aquesta situació ha fet que les tres famílies d’Arenys, que recordem són sirianes, colombianes i georgianes, optin per quedar-se i no acceptar les condicions que els imposa Diaconía, ja que, diuen “ens han enganyat”.