Les obres de construcció d’uns habitatges a l’antiga finca de Can Saurí, al passeig Xifré, han posat al descobert noves restes arqueològiques d’interès històric. L’element més destacat és un mur de pedra que podria datar del segle XVIII i formar part d’una estructura de defensa contra els temporals marítims abans de la construcció del port. Aquesta troballa reforça la hipòtesi, plantejada per l’historiador David Castañeda, fa més de quinze anys, de l’existència d’un mur continu que protegia el traçat costaner del camí ral entre Barcelona i Girona a l'altura d'Arenys de Mar.
A banda del mur, s'ha trobat una fita i una roda de molí. Foto: Xavi Salbanyà.
La descoberta es produeix just al costat de l’emplaçament on, el juliol de 2008, ja es van localitzar vestigis d’una paret de grans dimensions —4 metres de fondària i 85 centímetres d’amplada— durant les obres a Can Fors. Aquell mur, que va causar moviments estructurals a les façanes del carrer Ample, va despertar l’interès dels historiadors locals, que van sol·licitar una prospecció arqueològica per tal de determinar-ne l’abast i la importància. En aquell moment, el Servei de Patrimoni Arqueològic de la Generalitat no hi va detectar un interès patrimonial rellevant, però les troballes recents podrien revertir aquella consideració.
A Can Saurí també s’han localitzat altres elements singulars, com una possible fita amb el símbol d’una àncora —potser relacionada amb la delimitació de propietats o activitats econòmiques— i el fragment d’una roda de molí. Totes les restes han aparegut a uns dos metres de profunditat, fet que confirma la importància d’incloure treballs arqueològics preventius en les obres al nucli antic i, especialment, al llarg del passeig marítim. Aquest mur té paral·lelismes evidents amb el descobert a Platja Cassà el 2009 durant les obres de clavegueram, on va aparèixer un mur de característiques similars que ja havia estat identificat el 1947 per Josep M. Pons i Guri després d’un temporal. Segons aquesta línia d’investigació, el mur podria recórrer tot el passeig, des del port (aleshores inexistent) fins al límit amb Caldes d’Estrac, protegint el Camí Ral que travessava la vila abans de l’arribada del ferrocarril.
Actualment, el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat està elaborant un informe a partir dels treballs ‘in situ’, que haurà de determinar la cronologia exacta i la importància de les restes trobades. En paral·lel, ja es planteja la possibilitat que aquestes peces s’incorporin al fons del Museu d’Arenys de Mar, per tal que puguin ser estudiades i difoses en clau patrimonial. La repetició de troballes simi-lars al llarg del passeig confirma la necessitat de reprendre la proposta del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) per establir una àrea de vigilància arqueològica i un protocol de seguiment obligatori en qualsevol nova intervenció.