El 5 de maig de 1934, el ple de l’Ajuntament d’Arenys de Mar aprovava la creació d’un servei públic d’arxiu municipal, a proposta del regidor de Cultura i Assistència Social, Josep M. Pons i Guri. Un any més tard, l’11 de juliol de 1935, en el marc de la festa major, obria les portes l’Arxiu Històric Fidel Fita. El nou servei naixia amb un objectiu clar: posar remei a l’estat de degradació del fons documental antic i evitar la desaparició de documents de valor històric. L’avinentesa de cedir un espai per a l’Arxiu Històric de Protocols del Districte i el reconeixement dels llibres notarials centenaris com a documents públics d’interès històric, gestionats per personal tècnic especialitzat, van propiciar l’impuls definitiu de l’arxiu municipal.
Va obrir les portes l'11 de juliol de 1935. Foto: Diputació de Barcelona.
Inicialment, la documentació gestionada abastava àmbits més enllà del municipi, amb fons procedents de l’Alt Maresme, el Vallès Oriental i la Selva. Aquesta projecció territorial s’ha mantingut al llarg dels anys, tant per a fons de procedència pública com privada. L’Arxiu Històric Fidel Fita ha esdevingut el servei tècnic responsable de la definició, implantació i manteniment del sistema de gestió documental de l’administració municipal, assumint també la conservació i custòdia del patrimoni documental en el terme d’Arenys de Mar, en compliment de la legislació vigent.
Tot i haver estat concebut, inicialment, com un espai de conservació de documentació inactiva amb valor històric i cultural, a partir de 2007 s’hi incorporà la gestió de la documentació semiactiva, i des de 2011 participa també en la documentació activa. Aquesta evolució ha situat el servei en línia amb les funcions tècniques i transversals pròpies dels arxius contemporanis.
Actualment, el servei disposa d’una superfície de 217 m² i set dipòsits documentals, amb una capacitat total de 1.100 metres lineals de prestatgeria. Amb un fons documental que abasta més de deu segles de documentació, l’Arxiu conserva fons tan rellevants com els pergamins (segles X–XVIII), els protocols notarials (segles XIII–XIX) i l’arxiu municipal, actiu del segle XVI fins avui, entre altres col·leccions històriques, cartogràfiques i d’imatges.
Un nou arxiu?
El govern municipal ha explorat la possibilitat de traslladar l’Arxiu Històric Fidel Fita a un nou emplaçament, en diverses ocasions. Des dels baixos de can Ramis, fins a incorporar-lo a les Clarisses. Durant la campanya electoral Junts per Arenys va anunciar la construcció d’un edifici nou a la plaça Lloveras. Tanmateix, la proximitat amb el rial ha descartat aquesta opció. Ara per ara, l’opció a valorar seria la reubicació de l’arxiu a l’edifici actual del CAP, un cop aquest se situï en el nou edifici de la Riera del Pare Fita, dins d’un projecte més ampli de redistribució d’equipaments culturals municipals.