El govern local està dividit sobre si ara és prioritària la nova biblioteca

​La CUP i Arenys en Comú consideren que l'Ajuntament no s'hauria d'endeutar per tirar endavant l'obra a les Clarisses
|

El trasllat de la biblioteca a l'antic convent de les monges clarisses havia de ser el projecte estrella d'aquesta legislatura. El govern tripartit d'Arenys de Mar semblava cohesionat en aquest tema que ha defensat especialment ERC davant dels dubtes dels seus socis de la CUP que van apostar en el seu dia a traslladar la biblioteca al Xifré. Però ningú comptava que una pandèmia provocaria una de les crisis sanitàries i econòmiques més grans de la història. 


La coronacrisis ha trastocat els plans arreu. També a Arenys de Mar, on les prioritats polítiques i socials han canviat per atendre l'emergència econòmica i sanitària causada per la Covid-19. Aquesta crisi ha reduït substancialment la capacitat econòmica de l'Ajuntament amb menys ingressos tant per la baixada de la recaptació d'impostos com per la futura disminució de les aportacions de l'Estat que estan lligades precisament al volum d'ingressos municipals. 




Expo projectes biblioteca   xs


Exposició dels projectes de la futura biblioteca a Les Clarisses. Foto: Xavi Salbanyà


Així les coses, el panorama dels almenys dos pressupostos municipals del 2021 i 2022 és magra i obligarà a afinar bé el llapis de les inversions i les despeses perquè realment atenguin les necessitats urgents de la població. En aquest sentit, el govern local ha començat a revisar projectes previstos abans de la pandèmia i n'ha ajornat uns quants, així com ha fet retallades en àrees menys prioritàries. 


En aquest context, la construcció de la nova biblioteca a les clarisses, valorada en cinc milions d'euros, és un dels projectes que té molts números de patir un ajornament. L'alt cost d'aquesta obra fa que l'Ajuntament depengui de l'ajut d'administracions superiors i el govern municipal ja ha anunciat que trucarà a les portes de la Diputació, la Generalitat i també del Govern central. Però aquestes tres administracions tenen el mateix problema de restricció econòmica i es troben immerses en la revisió de projectes per determinar quins són prioritaris i quins no. 


Sense l'ajut extern, Arenys de Mar no pot assumir el cost de l'obra de les clarisses, malgrat que podria endeutar-se. Cap d’aquestes dues vies, però, no compten amb el consens del govern tripartit. Tant la CUP com Arenys en Comú (AeC), socis d'ERC, han expressat la seva reticència a fer-ho perquè consideren que si cal endeutarse, s'hauria de fer per atendre aspectes vinculats a la crisi de la Covid-19. Els dos grups de l'oposició (Junts per Arenys i PSC) són partidaris també d'aparcar el projecte de la nova biblioteca i destinar els esforços econòmics a la coronacrisis. Malgrat això, ERC manté el projecte com una de les prioritats del mandat. Tant és així que aquest setembre es va obrir una exposició pública per mostrar el futur equipament i aprofitar que els vilatans hi facin aportacions. L'alcaldessa Annabel Moreno considera que la prioritat ara és ajudar les persones i que aquesta futura biblioteca està pensada per millorar els serveis als ciutadans. Afirma que “no és un caprici” sinó un punt de trobada d’activitats culturals. 


Sigui com sigui, en el pressupost municipal del 2021 que s'ha de preparar abans de final d'any es veurà quin camí emprèn el govern en aquest sentit.