Els ajuts municipals a les empreses punxen per falta de sol·licituds

​Amb les 49 sol·licituds presentades el govern no es gastaria ni la meitat de la paritda, de 84.000 euros
|

El passat 3 de setembre va finalitzar el període per presentar la documentació sol·licitada per les ajudes als negocis de la vila que impulsà el consistori per les pèrdues econòmiques de la COVID-19. Uns dies després, la regidoria de Promoció Econòmica ha informat que solament han rebut 49 sol·licituds, un número molt baix que farà que no s’arribi ni a la meitat de la bossa que pujava a 84.000 euros destinats a aquesta subvenció


Recordem que el teixit empresarial d’Arenys de Mar podia accedir per rebre un import mínim de 500 i un màxim de 800 euros presentant una documentació requerida a partir de l’IRPF dels últims tres anys, l’IVA o el llibre de registre d’ingressos i despeses. Amb les poques sol·licituds demanades, s’arribaria a un màxim de 39.200 euros, xifra que no arriba a la meitat de la partida. 


Comerç d'arenys   ràdio arenys


Foto: Ràdio Arenys


El regidor de Promoció Econòmica, Quim Mas, explica a L’AGENDA que aquest nombre de sol·licituds tan baix té dues possibles causes. Una que aniria encaminada a unes pèrdues no tan accentuades per la pandèmia dins del teixit empresarial de la vila; una segona que tindria relació amb el fet de realitzar la sol·licitud en un mes complicat com és l’agost. No cal deixar de banda el tema que aquests tràmits sempre són un impediment per la gran quantitat de documentació requerida, però legalment és el camí que s’ha de seguir. 


A partir d’ara serà moment de revisió de documentació, de valoracions tècniques i realitzar el decret per l’atorgament de la quantitat a les persones o empreses al mes d’octubre o novembre. Però els dos partits de l’oposició, Junts i PSC tenen molt clar que s’han de valorar els mitjans que s’han utilitzat per saber si ha arribat el missatge a aquestes persones i empreses d’Arenys.


Junts afegeix al respecte que aquests tràmits normalment són molt lents i s’ha de buscar la forma d’agilitzar aquesta documentació per als demandants. A més, consideren que aquesta ajuda arriba tard i s’ha de crear una segona línia d’ajudes més indirectes que afectaria les taxes municipals (terrasses, escombraries o clavegueram). 


En canvi, Víctor Camón, regidor del PSC i col·laborador del govern municipal en l’àmbit de la promoció econòmica comenta que ja preveien no acabar la bossa, però preocupa no arribar ni a la meitat de la partida i toca fer una valoració del què ha passat i del punt on es troben ara mateix. Ells no són partidaris de reduir taxes, sinó que el consistori ha de donar prou servei perquè el teixit empresarial arenyenc creixi més. 


Tot això deixa un marge per a una segona convocatòria dels diners sobrants i hauran de valorar des de la regidoria de Promoció Econòmica si és necessària. Això si, treballen de manera conjunta amb la UBICA per trobar opcions a la modificació de les bases i així obrir el ventall a més participants que aquesta vegada no ho han pogut fer.