Una passejada pels búnquers d'Arenys

​El grup de Búnquers reivindica la recuperació del patrimoni de la Guerra Civil a Arenys de Mar
|

El cap de setmana passat es van celebrar les Jornades Europees del Patrimoni, una cita per la qual es van organitzar dues visites guiades dissabte i diumenge. Els Amics del Retaule van explicar el monument barroc de l'església de Santa Maria, i el grup de Búnquers en collaboració amb el Museu d'Arenys, van fer una passejada per la línia defensiva d'Arenys durant la Guerra Civil espanyola. La visita de dissabte, però, va quedar suspesa pel mal temps i es farà, si tot va bé, el pròxim dia 24 d'octubre. 


IMG 2694

Inici de la visita, amb el segon búnquer del Portinyol al fons. 


La visita, guiada per Ramon Bruguera i David Castanyeda, va començar al Portinyol, des d'on es veu un dels búnquers adossats al penya-segat. Allà, els membres del grup de Búnquers comencen explicant el context de la construcció d'aquestes unitats defensives, construïdes a cavall dels anys 1936 i 1937. A tota la costa maresmenca, se'n troben de diferent tipus. A Arenys, un dels municipis que encara en conserva la majoria d'ells, els trobem a la Torre dels Encantats, a la Musclera, al Cavaió i al Portinyol. La visita inclou aquests dos darrers. 


IMG 2642Bruguera explica les obertues de fusta dels búnquers, perquè les bales no rebotéssin. 


Aquestes construccions, que vénen a ser la línia Maginot maresmenca, pretenien veure possibles desembarcaments franquistes a la costa, per alertar ràpidament els destacaments republicans tant de Mataró, com de Barcelona. No es comptava que poguessin lliurar grans batalles, però sí retenir l'avanç de les tropes nacionals durant algunes hores. 


IMG 2445


IMG 3360

Exterior i interior del búnquer del Cavaió. 


La visita compta amb explicacions força èpiques, com l'embarrancament al Cavaió del mercant grec Cherko, que duia 1.500 quilos de trilita a la platja del Cavaió, l'agost de 1937. Davant del pànic dels arenyencs, els explosius van ser evacuats amb tren a Barcelona. També els atacs per mar o aire que va patir Arenys per tenir indústria militar, com les bàscules Lletjós reconvertides per fabricar granades de morter. 


7a0439a5 0b4d 4335 b2c8 05dd8c11aec0


IMG 9529Exterior i interior del primer búnquer del Portinyol. 


Bruguera i Castanyeda acompanyen les explicacions sobre el passat, present i futur dels búnquers amb diverses fotografies, moltes d'elles sobre l'estat deplorable de fa pocs anys. Amb les visites, pretenen donar a conèixer aquest patrimoni local, moltes vegades abandonat. Aquest és el cas del segon búnquer del Portinyol, ara colgat de sorra. Pel grup de Búnquers, si l'administració s'hi comprometés, es podria installar un itinerari de visita, en un parc públic com és el del Portinyol, amb fantàstiques vistes al mar. 


IMG 5840


IMG 4965

Vistes des dels búnquers del Portinyol. 


La darrera part de la visita la dediquen als altres grans oblidats: els refugis antiaeris. N'expliquen uns quants que no són visitables. En aquest sentit, demanen que ara que es consolidarà la penya del cementiri, es recuperi el refugi sobre la bassa del molí de mar. Així es podria incorporar a futures visites que donen a conèixer les restes de la Guerra Civil a Arenys de Mar.


IMG 7013El segon búnquer del Portinyol, colgat de sorra. 


Per a saber-ne més, l'any passat es va editar un fulletó que acompanyava l'exposició per commemorar els 80 anys del final de la guerra.