Muntsa Abad: "Amb la nova biblioteca podríem duplicar el nombre d’usuaris”

​Entrevista a la directora de la Biblioteca Pare Fidel Fita
|

És necessari que Arenys tingui una biblioteca més gran? 

“Sí” en majúscules, cal el trasllat de la Biblioteca a les Clarisses. Si fem una mica de memòria, fa 24 anys que es va inaugurar la Biblioteca a Can Juncosa, i Mercè Cussó, l’anterior directora, ja ho va dir en aquell moment:“la Biblioteca neix petita”. Aquella biblioteca era la primera automatitzada i amb material audiovisual dins de la comarca. Ara, al segle XXI, hi ha biblioteques al Maresme amb equipaments molt més adequats, molt més grans. 


Muntsa abat   xs


Però, per què cal traslladar-la? Què hi guanyaríem a les Clarisses? 

Comencem per la ubicació, que és molt més bona que la de Can Juncosa, que està a la part més sud del municipi. Arenys ha crescut cap amunt i a les Clarisses estarem més al centre del poble. També triplicarem el nostre espai. Tindrem un espai obert, per poder sortir a fora, al pati. El projecte contempla una entrada pels jardins de l’Asil Torrent i que el carrer Santa Clara sigui de vianants. Guanyarem, també, en espais que puguin acollir a tothom, que siguin espais de trobada, d’inclusió i de cohesió social. Ara parlem de la bretxa digital. Pensem que tothom té ordinador i això no és cert. Necessitem un punt on es pugui treballar, on es puguin fer gestions administratives i els treballs de l’escola, i aquest punt és la Biblioteca. Molta gent de forana, ve a la Biblioteca, coneix les activitats, s’integra, aprèn. 


Hi ha gent que pensa que si tot està digitalitzat per què s’han de destinar tants diners i un espai tan gran a una nova biblioteca.

No tothom té accés a aquest món digital. No tothom té un mòbil o un ordinador. Per tant, hem d’existir, hem de tenir un espai amb 10, 15 o 20 ordinadors. La biblioteca té molt de sentit amb les activitats que fem, com el grup de tertúlia literària, les formacions per a adults amb les converses lingüístiques, els viatges literaris. A les Clarisses també hi haurà un espai per als joves, insonoritzat, perquè es puguin reunir, puguin treballar en grup. 


Aquesta nova organització comportarà més personal i més hores d’obertura? 

Tot això també s’està parlant. L’horari s’adequarà. Tot i que hi ha un barem que diu les hores d’obertura i la quantitat de personal segons el volum de població. Actualment som sis persones treballant a la Biblioteca i caldrien dues persones més. I quant a horari, l’ideal seria obrir 3 o 4 matins, a les tardes i dissabte al matí, sobretot. I quan tanqui la biblioteca es podrà utilitzar la sala d’actes per alguna activitat d’alguna entitat o com a sala d’estudi. També s’està treballant perquè la part de fora, que va fins al CAP, sigui un espai verd, amb vegetació autòctona, amb gronxadors, amb un amfiteatre, perquè s’hi puguin fer activitats fora de l’horari de la biblioteca. 


Dels més de 20 projectes que es van presentar, aquest és el millor per a les Clarisses? 

Mai s’acaba fent el que es proposa en un projecte guanyador. Hi ha canvis, s’ha d’escoltar els professionals i el pla funcional, que recollia idees de la ciutadania sobre com volia que fos la nova biblioteca, ha fet transformar el projecte guanyador. L’edifici tindrà plaques solars i serà 100% sostenible i això és molt important. Tot i que estarà al centre del poble, serà un espai silenciós. S’està treballant el tema de l’acústica. Hi haurà servei d’autopréstec i això ens traurà als professionals molta feina de sobre. 


Quants usuaris té actualment la biblioteca? 

L’any passat vam tenir 55.583 usuaris i més de 44.000 préstecs de documents. El 2019 també vam fer més de 295 activitats amb més de 5.500 participants. La nostra biblioteca és molt potent i la gestió és molt gran perquè Arenys és un poble inquiet culturalment i socialment parlant. Treballem molt amb els centres d’ensenyament, amb els menas, amb els PTT, amb el Centre Tallaferro. A la biblioteca hi ve molta gent. 


A quants usuaris podem aspirar amb la nova biblioteca? 

Podem aspirar al doble. Sabem que hi ha dies i fluctuacions, però estem en una mitjana diària de 175 usuaris. I aquesta mitjana s’incrementarà per l’ús, ja que els espais seran molt diferenciats. No sabem de quant serà l’augment, però sabem que hi haurà un increment d’usuaris. 


Creu que amb les subvencions d’administracions supramunicipals es pot finançar, sinó tot, una grandíssima part del projecte? Hem d’anar cap aquí. El 20 d’octubre hi va haver una reunió amb gent del Ministerio de Cultura i si se’ns concedís la subvenció ens pagarien un 75% del cost del projecte. També ens presentarem a altres subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat. L’Ajuntament també haurà de fer una intervenció econòmica, però ens presentarem a diverses subvencions d’administracions supramunicipals. 


A quin any creu que podrà entrar a les Clarisses per anar a treballar? 

Això és molt difícil. Ja s’ha dit que serà un any i mig d’obres. Podem parlar de 2023, però depèn de la part econòmica. Quan hi hagi aquests diners, però tot l’equip de la biblioteca ja somnia amb aquest nou equipament adequat al segle XXI.