Sònia Borrell: “No s’ha de tenir por, la vacuna és l’única forma d’aturar el virus”

Entrevista a la investigadora arenyenca de l'Institut Suís de Malalties Tropicals i Salut Pública
|

Les restriccions que s’estan aplicant aquí són correctes? 

Jo normalment treballo amb pandèmies o epidèmies que fa molts anys que existeixen i on els recursos que es tenen són molt reduïts. En aquest cas, estem davant d’una pandèmia on hi ha molts diners, molta informació, molts recursos, i que està afectant a una societat com mai abans s’havia vist. Les mesures són difícils però crec que s’està fent el millor que es pot. El més important és escoltar els científics perquè són els que ens poden dir com evoluciona el virus i com la corba va fent. Estem en una situació que mai haguéssim pogut preveure, que és que tenim una vacuna súper eficaç, súper segura, que s’ha fet en menys de 10 mesos. Això és increïble. No s’havia vist mai abans. 



Sonia borrellLa investigadora arenyenca Sònia Borrell


Ens en podem fiar de vacunes que s’han aconseguit en només 10 mesos? 

I tant. Tot allò que aprova l’Agència Europea del Medicament passa controls molt rigorosos de seguretat. La rapidesa d’aquesta vacuna ve per varis factors. El primer és la quantitat de diners que hi ha hagut, després que les infraestructures per produir la vacuna i que la informació genètica del virus es va publicar al gener, i això últim és la base per saber com ha de ser la vacuna. 


Això demostra que quan es vol, es pot, no? 

En malalties infeccioses mai s’havia avançat tant ràpid. Aquestes vacunes funcionen molt bé i en dos anys podem fer que la Covid sigui un virus de temporada, com la grip. Això no ha passat mai ni amb la tuberculosi, ni amb la sida. 


Segons el CEO, més d’una quarta part de la població catalana té clar que no es vacunarà. Què els hi diria a aquestes persones? 

El moviment anti-vacunes va començar fa temps i crec que està basat en una manca d’informació important. Jo no obligaré a ningú a vacunar-se, però si tens dubtes, informa’t a través d’algú que sàpiga el què et diu. Tenim una responsabilitat social. Ens hem de vacunar, perquè és l’única manera d’aturar la pandèmia. 


Hi ha gent que es pensa que si la vacunen li posaran el virus a dintre. 

Hi ha moltes maneres de crear les vacunes. I n’hi ha una que es fa a partir d’eliminar la part dolenta del virus per després injectar-la a les persones per després veure la resposta immunològica. Però el disseny de les vacunes ha avançat moltíssim i ja no cal injectar el virus en sí, només s’injecta la part del virus que ajuda a crear aquesta resposta immunològica. Per tant, que no tingui por ningú, perquè no s’injecta el virus. 


Creu que a Espanya hi ha més desconfiança al respecte de les vacunes que a Suïssa? 

Al nord d’Europa s’han filtrat molt més les notícies. A Suissa, per exemple, no era cada dia un titular sobre la Covid. Quan es parlava del virus, eren els experts qui informaven. Però també crec que els catalans, els espanyols, els italians, expressem molt el què pensem i la població està expressant els seus dubtes i se l’ha d’escoltar i s’ha d’explicar millor. 


Què en pensa que, a principis de gener, a Catalunya arribessin 60.000 vacunes però només hi hagués 6.000 persones vacunades per problemes logístics? 

S’ha de ser comprensiu. La logística és molt complicada. Les vacunes s’han de guardar a -80 graus i el tipus de congeladors que s’utilitzen valen molts diners i no els té tothom. La vacuna s’està distribuint d’una manera on s’assegura que estigui preservada i utilitzada. Hi ha una producció que treballa 24 hores al dia per fabricar els milions de dosis que necessitem. Per tant, la vacuna arribarà a tothom, perquè ja s’han pagat i perquè s’estan començant a distribuir.