L’alarma creixent de la inseguretat obliga l’Ajuntament a rectificar

El govern emet per primera vegada un comunicat de rebuig per fets delictius a la vila
|

El govern municipal ha passat en poc temps de descriure la inseguretat ciutadana com una sensació, a modificar les estratègies per reduir l'alarma creixent pel nombre de delictes que es produeixen a Arenys. Aquests, són cada vegada més sovintejats i violents, i per tant, el sistema policial s'ha d'adaptar a les noves circumstàncies. En poc temps s'han produït diversos fets delictius a Arenys, més enllà dels robatoris habituals, que han provocat més alarma. Fets com un assalt amb destral contra uns jubilats a la platja, la resistència d'uns lladres en ser detinguts al Port o el robatori de 17 ordinadors a l'escola Joan Maragall, augmenten la sensació d'inseguretat. 


Josep moraImatge de les lesions de la víctima que va patir una agressió amb una destral.


Però la gota que va fer vessar el got va ser la brutal agressió amb una destral a un home de 76 anys de Canet quan es defensava d’un intent de robatori. Per primera vegada en dos anys, l’Ajuntament d’Arenys de Mar va emetre un comunicat de rebuig a aquesta agressió i la va relacionar implícitament amb migrants extutelats de la Generalitat, tot i que després es va saber que l’atacant no ho era. A la víctima li van posar 17 grapes al cap i l’agressor va ser detingut i posat en llibertat per ordre judicial. El dia 27 de febrer un home d’Arenys de Munt va resultar ferit al cap a la platja de la Musclera en un altre robatori amb violència. 


La por en la població més vulnerable, com ara gent gran i dones, i la indignació dels ciutadants ha obligat la regidoria de Governació (ERC) a rectificar la seva política de seguretat i a endurir les actuacions, encara que això incomodi els socis de govern (CUP i Arenys en Comú), més condescendents amb la situació. En aquest sentit, el regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna, va explicar en el ple de febrer les mesures que s'apliquen "per reduir els delictes" tals com l'increment de patrullatge diurn i nocturn en les zones i franges horàries de més risc. Tanmateix, s'ha reforçat el servei d'assistència a domicilis, indústries, edificis i locals municipals davant l'augment de les alarmes per intrusió. També s'ha fet més incís en la violència domèstica. 


El govern local, segons el regidor, valora ara la implementació de nous sistemes de seguretat, com la instal·lació de càmeres de videovigilància en alguns punts de la vila. En aquesta mateixa línia, l'alcaldessa, Annabel Moreno, ha establert contactes amb la degana dels Jutjats perquè ajudi a pal·liar la problemàtica delictiva i la sensació d'impunitat d’alguns collectius de delinqüents reincidents. 


En un altre àmbit s'ha modificat l'estructura de la plantilla policial, afegint el reforç d'un agent en l'àrea de proximitat, que fa especial incís en les zones comercials i en els punts on hi solen haver conflictes de convivència. En aquesta línia, s'ha augmentat en 900 hores el còmput anual d'hores de la Policia Local el que suposa 22 serveis més de patrullatge a l'any. Igualment, s'han adaptat serveis de seguretat ciutadana a les circumstàncies actuals, com per exemple els serveis de paisà a les nits, a canvi de reduir els operatius de trànsit. L'Ajuntament també ha incrementat la pressió sobre els Mossos perquè hi hagi una major implicació dels agents perquè faci augmentar la resolució dels casos.