La Biblioteca Pare Fidel Fita rebrà el fons de Mossèn Martí Amagat

Aquesta setmana una comitiva arenyenca ha anat fins a Banyoles i n'ha comprovat el bon estat de conservació i classificació
|

La Biblioteca Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar ha formalitzat els tràmits amb la família de mossèn Martí Amagat (Banyoles, 1931 - 2011) perquè aquesta li cedeixi el fons bibliogràfic i documental de qui va ser rector de Santa Maria d'Arenys entre 1974 i 2006. Aquesta setmana, el regidor de Cultura, Josep Maria Pruna; la directora de la biblioteca, Muntsa Abad; i l'exalcalde, Ramon Vinyes, s'han desplaçat a Banyoles on hi ha el fons a casa de la família Amagat. 


Marti amagat 5   xs

Martí Amagat a la seva Banyoles natal, on es va retirar. Foto: Xavi Salbanyà. 


Segons ha explicat el regidor Pruna al programa 'El Dominical' de Ràdio Arenys, el fons es troba en molt bon estat de conservació i de classificació. Els components de la comitiva van poder comprovar com la família ha mantingut les cèlebres fitxes amb les quals mossèn Martí Amagat tenia la seva biblioteca classificada i organitzada. Ara, però, les bibliotecàries hauran de catalogar el fons perquè aquest pugui ser consultable per part de tothom. Aquest fons s'incorporarà al Fons d'Autors Locals de la Biblioteca, on destaquen altres autors rellevants com Lluís Ferran de Pol o Fèlix Cucurull.


Amagat va destacar en el conreu de la literatura, especialment de la poesia que va publicar en diversos llibres al llarg de la seva vida. El fons de Martí Amagat és important no només en el seu vessant literari, sinó perquè incorpora tota la documentació del rectorat d'Amagat a Santa Maria d'Arenys, amb dietaris, notes i homilies. Això li dóna un valor molt rellevant per la historiografia local. Martí Amagat i Matamala va ser ex officio president dels patronats de la vila, així com editor de Vida Parroquial. 


Més fons bibliogràfics a Arenys

Aquest no és l'únic fons bibliogràfic que Arenys ha rebut recentment. Durant la pandèmia, l'Arxiu Històric Fidel Fita va rebre la donació del fons del jesuïta Josep Maria Benítez i Riera (Arenys de Mar, 1937). Aquest fons és compost per l'obra publicada del pare Benítez, que va ser catedràtic d'Història Moderna a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Entre el 1997 i el 2009 va ser degà de la Facultat d'Història Eclesiàstica de la mateixa universitat. Deixeble del també jesuïta i historiador, Miquel Batllori, s’ha dedicat a la història dels papes i a molts entrellats religiosos i històrics, i és l’artífex de la recuperació de la petjada catalana a Roma. Juntament amb Fidel Fita i Joaquim Forn, és un dels tres exponents dels jesuïtes arenyencs i actualment viu amb la comunitat que la Companyia de Jesús té a Sant Cugat del Vallès.