Alumnes del Sinera es queden sense plaça d'ESO on continuar el sistema educatiu que han rebut a Primària

​Cap centre d'Arenys de Mar ofereix el model STEMcat d'educació i l'única opció és el Sunsi Móra de Canet on els han rebutjat per falta de places
|

Una vintena d’alumnes que han acabat l’educació Primària a l’escola Sinera i que volien donar continuïtat al sistema educatiu que imparteix al centre arenyenc, s’han quedat sense plaça a l’únic institut on es pot donar continuïtat a aquest model d’ensenyament, el Sunsi Móra de Canet de Mar. L’Escola Sinera aplica un sistema educatiu Escola Nova 21 i volen seguir a l’ESO amb un model d’educació que hi doni continuïtat, i aquest seria l'anomenat STEMcat promogut pel departament d'Ensenyament de la Generalitat. Però es troben que no s’aplica a cap dels dos centres arenyencs, ni l’Institut Els Tres Turons ni el Col·legi La Presentació. L’única alternativa més pròxima que tenen és l’institut Sunsi Móra de Canet de Mar on es van preinscriure i no els han admès per falta de places.


En aquesta mateixa situació es troben altres alumnes d’Arenys de Munt i Calella. En total serien 24 alumnes que s’haurien quedat sense plaça per continuar amb el sistema educatiu STEMcat. De moment, l’opció que els dona el departament d’Educació és que s’inscriguin a l’Institut Els Tres Turons, però les famílies apel·len al seu dret d’elecció de centre i a la necessitat de garantir la continuïtat del model d’ensenyament que els seus fills han rebut durant tota la Primària.


Sinera 2a   frank

Vista aèria de l'Escola Sinera.


Per aquest motiu, les famílies afectades han mantingut reunions amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar, amb l’institut Sunsi Móra i han demanat una reunió amb el departament d’Educació de la Generalitat que es produirà a mitjans de juny. La proposta que fan els afectats és obrir una nova línia educativa al centre de Canet de Mar cosa que entenen que seria possible pel nombre d’alumnes que han quedat fora. Tant la direcció del Sunsi Móra com l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre han donat suport a la proposta dels afectats i tenen disposició a ajudar per trobar una solució.


Les famílies afectades han emès un comunicat en el qual demanen que “es garanteixi la llibertat d’elecció de centre en el marc de l’oferta educativa, apostem per un projecte educatiu i no per una educació de proximitat, que és un dels criteris que més ens perjudiquen i és un greuge comparatiu a les poblacions més grans i amb més oferta d’instituts”. I afegeixen: “Amb la nostra reivindicació no volem menystenir de cap manera l’oferta educativa dels centres als quals pretenem renunciar. Simplement ens reafirmem en el convenciment del dret a escollir el projecte que cada família consideri més adient per als nostres fills i filles”.


El sistema educatiu STEMcat és una iniciativa que respon a la necessitat d’enfrontar-se a la situació actual de desequilibri de la demanda laboral en certs sectors relacionats amb la ciència i la tecnologia —claus per al desenvolupament econòmic del país— i la manca de professionals preparats per satisfer-la, i d’endegar les actuacions necessàries per evitar que aquest desequilibri s’incrementi.


La situació que pateixen actualment aquestes famílies s’ha repetit en anteriors cursos, però fins ara no hi havia hagut problema d’admissions a l’institut Sunsi Móra. Aquesta circumstància es tornarà a repetir l’any vinent si abans el departament d’Educació no resolt la qüestió ja sigui perquè l’institut Tres Turons adopti aquest sistema educatiu STEMcat o perquè s’impulsi l’ampliació del Sinera com a institut escola.


El projecte d’Institut-Escola del Sinera es va plantejar en el mandat anterior de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, però va quedar congelat amb l’entrada del nou govern. L’àrea d’educació de l’Ajuntament arenyenc està governada per la CUP.


EscolasineraB   Frank Delta

Marcat en groc, l'espai previst perquè el Sinera s'ampliï com a Institut-Escola.