Compte enrere per l’alliberament dels peatges a la C-32 al Maresme

El 31 d’agost acaba la concessió de l’autopista de pagament més antiga de tot l’Estat
|

El 31 d'agost del 2021 serà una data marcada en el calendari per als veïns d'Arenys de Mar i el Maresme. Acaba la concessió de l'autopista C-32 i, per tant, podrem circular per la via sense pagar peatge. Tot i això, encara no està definit què passarà a partir de l'1 de setembre amb el mateniment de l'autopista. Una de les idees és implantar la Vinyeta, és a dir, que els ciutadans pagarien en funció de les vegades que la utilitzin. 


La plataforma Preservem el Maresme és l'entitat que més ha lluitat aquests darrers anys per tirar endavant la gratuïtat de la nostra autopista, la més antiga de pagament a l'estat espanyol amb més de 50 anys al peatge de Vilassar. Ja han anunciat que el dia 31 d'agost a mitjanit passaran en comitiva per tots els peatges del Maresme (Vilassar de Dalt, Arenys i Santa Susanna) en un acte festiu, on estaran acompanyats per altres entitats de la comarca com d'arreu de Catalunya. Remarquen que l'acte està organitzat per la societat civil i es desmarquen totalment de qualsevol inclinació política. 


Autopista barrera2   xs

Les barreres del peatge d’Arenys desapareixeran. Foto: Xavi Salbanyà


Des de l'entitat es mostren preocupats pel futur de la via. A més, critiquen la tornada de Ricard Font a la conselleria de Territori, que ara s'anomena Infraestructures. Consideren que Font ha estat una persona 'funesta' pel Maresme des de fa anys en tot allò que afecta la C-32. Malgrat tot, no tanquen la porta a mantenir-hi reunions. 


De moment, el passat mes de juny va haver-hi una trobada del comissionat de mobilitat del Consell Comarcal del Maresme on es va presentar unes primeres conclusions de l'estudi post-peatges que va encarregar l'organisme supramunicipal. Segons l'entitat, aquestes conclusions coincideixen amb el que des de la plataforma fa anys que defensen: una baixada important de circulació de vehicles a la N-II i un augment d’un 40% aproximadament a la C-32. A part, els accessos a l’autopista o la creació d’un carril bici a la Nacional que passi per tota la comarca són altres temes que s’han tornat a posar de nou sobre la taula. 


Mentre no es defineix el futur, el que sí que és segur és que els Ajuntaments per on passa l'autopista deixaran de cobrar l'IBI. En el cas d'Arenys de Mar són 368.000 euros l'any. Fins al 2017 eren uns 18.000 euros, ja que la concessionària tenia una bonificació del 90%. Posteriorment, s’han percebut 368.000 euros que amb l’alliberament es deixaran d'ingressar. Des de l’Ajuntament defensen que haurien de seguir percebent l’IBI, ja que l’ocupació de la via pública es mantindrà amb o sense peatge.