Una tortuga babaua pon 142 ous a la platja de la Picòrdia

Un veí activa de matinada el protocol de protecció pels 142 ous de la posta
|

Una tortuga 'babaua' (caretta caretta) va decidir ahir sortir a fer una posta de 142 ous a la platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar. Cap a les 2 de la matinada, un veí que va observar l'evolució de l'animal va avisar al número d'emergències 112, que immediatament va activar tots els protocols de protecció.


Segons els rastres que va deixar la tortuga, inicialment va intentar fer el niu en un punt més proper a l'espigó de llevant del port, però en tractar-se d'una zona de gran afluència de públic i de bars musicals, l'animal va ser molestada per alguns usuaris dels bars, es va espantar i va tornar al mar, dirigint-se uns 500 metres cap al sud, fins a tornar a emergir al costat de la zona acotada pels gossos.


 MG 5774Ubicació del lloc de posta dels ous de tortuga babaua


El Servei d'Emergències de la Generalitat va avisar al Centre de Recerca d'Animals Marins (CRAM) que va desplegar un equip a la platja de la Picòrdia per a realitzar el recompte dels ous que van aparèixer per dipositats a 42 centímetres de profunditat, prèviament l'Ajuntament havia delimitat el perímetre amb tanques de seguretat. En total van ser 142 ous, dels quals 90 es quedaran a la platja, sota vigilància i la resta es dipositaran a les incubadores del CRAM per assegurar la seva reproducció.


Per tal de protegir el niu i la futura eclosió de les petites tortugues cap al mar, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha muntat un dispositiu de vigilància amb voluntaris que es capten a les xarxes socials, als quals se’ls realitzarà un petit curs introductori sobre com tractar les tortugues. En el cas que no hi hagi suficients vigilants, el govern municipal assegura que plantegen contractar vigilància privada, ja que no poden destinar gaires efectius policials durant la Festa Major.


 MG 5871

Els professionals del CRAM ha tret tots els ous del niu per saber de quina posta es tracta.


Les biòlogues de centre de recuperació d'animals marins van explicar, a peu de niu, que els ous es desclouran d'aquí a uns 60 dies, depenent de les temperatures de la mar. Les professionals també van donar compte de les mesures de protecció a seguir i també aportar dades curioses com que el sexe de les tortugues dependrà de la temperatura. Així, si és superior als 30° és més probable que hi hagi més femelles.


 MG 5874El niu d'ous de tortuga.