La Generalitat declara Sant Roc com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional

​El vot de vila arenyenc tindrà des d'avui el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular i tradicional catalana, com té la Patum de Berga
|

El Govern de la Generalitat ha  declarat avui, 13 de juliol de 2021, la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Aquest és el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular i tradicional catalana. La Festa de Sant Roc és una de les celebracions més arrelades del calendari festiu arenyenc, amb uns trets singulars que la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional.


Macip ruixant   Xavi Salbanyau0300

Un macip ruixant una noia, el Sant Roc de l'any passat. 


La Generalitat de Catalunya, a través del Catàleg del Patrimoni Festiu, reserva la denominació de Festa Patrimonial d'Interès Nacional a les celebracions d'origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, i que tinguin una projecció nacional. A més, els actes i elements d’aquestes celebracions han de mantenir l’essència original, com a expressió del seu arrelament en la comunitat i de la seva rellevància en la interrelació de persones i territori.


Per ser declarada com a tal, la celebració ha de reunir uns requisits, com ara tenir un origen remot i una trajectòria mínima de 100 anys de celebracions ininterrompudes; disposar d’elements propis i singulars i d’un espai referencial de celebració de característiques ben precises; tenir una seqüència ritual ben definida en el temps i en l’espai de celebració; o comptar amb una estructura organitzativa que vetlli pel manteniment de la festa, entre d’altres.


Amb aquesta declaració, la Festa de Sant Roc, vot de vila, es converteix en la segona celebració a la comarca del Maresme declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, juntament amb les Santes de Mataró. Arreu de Catalunya també tenen aquesta protecció la Patum de Berga, la Festa Major de Solsona o les festes decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls.


Macips 1920   Arxiu Histou0300ric Fidel Fita   autor desconegut

Els macips, l'any 1920 a la Riera. Foto: AHFF.


L'informe de declaració té en compte la celebració de la festa al llarg dels dies 14, 15 i 16 d'agost, si bé destaca per a la protecció dels elements d'interès, que són l’Ofrena a Sant Roc, la cantada dels Goigs i la Capta dels macips pels carrers i cases de la vila, que se celebren el matí del 16 d’agost. El text també recull l’organització de la festa a càrrec del Patronat de Sant Roc, com a continuador de la confraria fundada al segle XVI, o la incorporació d’altres elements festius com són els gegants o la Dansa d’Arenys.  


Un procés de 12 anys

El procés de catalogació es va iniciar el febrer del 2009 per part del Patronat de Sant Roc amb una sollicitud d'assessorament per part del suprimit Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. No va ser fins a l'octubre del 2012, quan l'entitat va poder aportar tota la informació requerida per iniciar l'expedient. Va ser en aquell moment quan l'Ajuntament d'Arenys de Mar va afegir-se formalment com a promotor de la iniciativa.


Per tal que els tècnics poguessin valorar la catalogació, el Patronat de Sant Roc va aportar documentació diversa, a destacar: una memòria documentada sobre la història, característiques actuals, els elements i implantació de la festa; un estudi sobre les dades de participació de la festa durant els darrers 5 anys; els estatuts i el protocol de la festa; així com fotografies i enregistraments sonors i de vídeo.


Macips i captadores 1986   Arxiu Histou0300ric Fidel Fita   autor desconegut

Macips i captadores, l'any 1986. Foto: AHFF. 


El 10 de novembre de 2015, la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya va decidir inscriure la Festa de Sant Roc a Arenys de Mar en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, amb la categoria de Festa catalogada. El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya va ser creat el 2006 per inscriure-hi les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu català.


El 2017, el Patronat de Sant Roc va editar la publicació del llibre “Sant Roc, vot abans de vila. Una aproximació històrica a la festa major d’Arenys de Mar”, que va aportar documents inèdits sobre els orígens del vot de vila, abans de la separació eclesiàstica dels dos Arenys, el 1575.  El 2019, amb aquestes noves proves documentals, els tècnics de la Direcció General de Cultura Popular van avaluar l’estat de conservació de la festa per tal de procedir, si esqueia, amb la declaració de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, com s’ha esdevingut. Recordem també que els Macips d'Arenys ja van ser reconeguts com a Petit Tresor dels Països Catalans per votació popular entre els oients del programa Mans de Catalunya Ràdio, l'any 2011.