L'Ajuntament cedirà a dues fundacions el solar del Bareu per construir 50 pisos de lloguer assequible

La cessió dels terrenys públics es farà per 75 anys perquè les entitats privades construeixin els habitatges i els gestionin
|

L'Ajuntament d'Arenys de Mar cedirà el solar públic a la part alta del Bareu a dues fundacions privades perquè construeixin i gestionen 50 pisos de lloguer assequible durant 75 anys. Aquesta cessió es portarà al ple municipal d'aquesta setmana, segons que ha anunciat avui diumenge l'alcaldessa Annabel Moreno al programa El dominical de Ràdio Arenys. Moreno ha informat que les dues entitats triades són la Fundació Família i Benestar SocialGrup Qualitat, ambdues tenen experiència en promocions d'habitatges socials a diverses poblacions catalanes com ara Sant Pere de Ribes, Sant Feliu de Llobregat, Salou o Mataró.


Moreno ha informat que el cost de la construcció dels 50 pisos puja a cinc milions d'euros que assumiran les dues fundacions i que els 3,5 milions d'euros que té l'Ajuntament als bancs destinats a promoure habitatge social no s'utilitzaran en aquesta operació. Segons l'alcaldessa,  la intenció del govern municipal és invertir els 3,5 milions d'euros en la compra d'habitatge per la via del tempteig i retracte, construir pisos a punts concrets de la vila com can Ramon de les aigües o fer rehabilitacions. Preguntada per què l'Ajuntament no es fa càrrec de la construcció dels pisos del Bareu que ara cediran durant 75 anys, l'alcaldessa ha afirmat que "no tenim els diners ni la capacitat per gestionar aquesta promoció de 50 pisos". No obstant això, l'Ajuntament es quedarà cinc dels 50 habitatges que es construiran i la resta es destinarà al mercat de lloguer "a un preu just", ha informat Moreno.


Parcel.la pisos bareu   MC

Els dos blocs de pisos es construiran en aquesta parcel·la marcada en verd.


El govern municipal confia que aquesta promoció faci regular el preu dels lloguers a Arenys de Mar que estan molt alts. Malgrat que la gestió dels pisos del Bareu anirà a càrrec de les esmentades fundacions, es crearà una comissió de seguiment amb l'Ajuntament per controlar que es porta a terme la funció social. Preguntada sobre el risc de convertir aquesta promoció d'habitatge social en un gueto, Moreno ha rebutjat aquesta possibilitat indicant que la gestió serà molt diferent de la dels pisos que administra la Generalitat al Pla dels Frares i que, fins i tot, han reduït el seu nombre. El projecte inicial permetia construir 64 pisos, però l'Ajuntament ha volgut que siguin més grans i, per això, finalment es faran dos blocs de 25 pisos cadascú, amb possibilitat d'obrir locals comercials als baixos.


Precisament, la Defensora del Vilatà, Teresa Verdura, va alertar en el darrer ple municipal de juny de la deficient gestió que es fa dels pisos públics del Pla dels Frares i va recomanar d'endreçar aquesta situació abans d'embarcar-se en nous projectes d'habitatge social. Alguns d'aquests pisos que gestiona la Generalitat estan ocupats o són rellogats il·legalment.