Llum verda a cedir el solar públic del Bareu per a fer-hi habitatge social

El govern i el PSC voten a favor que dues fundacions privades hi construeixin i gestionin 50 pisos de lloguer assequible i Junts per Arenys s'hi absté
|

El ple municipal d'avui dijous 22 de juliol ha aprovat la constitució de dret de superfície del solar públic a la part alta del Bareu, per després cedir-lo a dues fundacions privades perquè construeixin i gestionin 50 pisos de lloguer assequible durant 75 anys, a canvi de fer-se càrrec del cost de construcció. Les dues entitats triades són la Fundació Família i Benestar SocialGrup Qualitat, que tenen experiència en promocions d'habitatges socials a diverses poblacions catalanes com ara Sant Pere de Ribes, Sant Feliu de Llobregat o Sitges. La proposta ha estat aprovada pels partits del govern (ERC, CUP i Arenys en Comú) i el PSC, mentre que Junts per Arenys s'ha abstingut.


Parcel.la pisos bareu   MC

Els dos blocs de pisos es construiran en aquesta parcel·la marcada en verd.


Durant el debat plenari, l'alcaldessa i regidora d'Urbanisme, Annabel Moreno, ha explicat que la intenció d'aquesta cessió és afavorir l'accés a l'habitatge amb preus assequibles. Moreno ha explicat que es tracta de dos blocs de 25 habitatges cadascun. La parcel·la en qüestió ja estava destinada a habitatge segons el planejament urbanístic. Ha explicat que s'ha baixat de 64 habitatges inicials a 50, fet que permetrà tenir habitatges més grossos amb terrasses. Cinc d'aquests habitatges, seran gestionats directament per l'Ajuntament. L'Ajuntament haurà de preparar la parcel·la perquè s'hi pugui construir i fer alguns murs de contenció, pel qual ja té assegurada una subvenció d'1,2 milions d'euros.


El portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, ha defensat l'abstenció del seu grup municipal perquè "calia establir en els documents els criteris d'accés als habitatges i sobre la gestió, ni tampoc es demana cap aval. El més greu és que no és un concurs públic". Ha recordat que en cinc anys no hi ha hagut cap reunió entre el govern i l'oposició sobre el tema de l'habitatge. "Estem parlant d'una cessió de 75 anys, prorrogables a 99. Era una decisió que requeria consens", ha afirmat. El portaveu del PSC, Jordi Muñiz, ha felicitat el govern per l'operació tot i que ha matisat que prefereixen la compra d'habitatges buits dins del nucli urbà consolidat. També ha afirmat que esperen que la gestió sigui millor que la d'Adigsa al Pla dels Frares. També ha recordat que s'ha de fer la separació cadastral de la parcel·la respecte de la parcel·la de l'Escola Bressol.


El govern municipal confia que aquesta promoció faci regular el preu dels lloguers a Arenys de Mar que estan molt alts. Malgrat que la gestió dels pisos del Bareu anirà a càrrec de les esmentades fundacions, es crearà una comissió de seguiment amb l'Ajuntament per controlar que es porta a terme la funció social. Pel que fa a l’habitatge, el ple també ha aprovat l’atorgament de bonificacions en el pagament de l’IBI per aquells propietaris que posin els seus pisos a lloguer a la Borsa del Consell Comarcal del Maresme. Amb tot, l'Ajuntament d'Arenys de Mar encara té pendents d'invertir els 3,5 milions d'euros que té reservats per a invertir només en habitatge social i que no es faran servir en aquesta operació.